"Stiu ca sunt companii mari, ca Exxon Mobile sau Chevron, care au activitati atat offshore, cat si onshore. Dar cred ca Romania are niste avantaje energetice pe care alte tari nu le au", a spus John Engler.

Din discutiile la care a participat a reiesit ca nu exista motive pentru care investitiile americane sa nu creasca in Romania, dand ca exemplu sectorul telecomunicatiilor si dezvaluind ca a purtat o discutie foarte interesanta cu ministrul de resort.

Un alt domeniu de interes pentru intreprinzatorii americani este cel forestier, unde Romania are "resurse extraordinare". Dezvoltarea turismului sau sectorul bancar reprezinta alte oportunitati de investitii.

"Romania se confrunta cu aceeasi provocare. Trebuie sa arate ca e cea mai buna din regiune, pentru ca investitorii care vor sa intre in aceasta regiune sa aleaga Romania. In fiecare dintre aceste zone au existat discutii legate de finantare. De exemplu, transportul energiei electrice. Nu doar productia ei, ci si transportul. Daca investitiile pot fi recuperate intr-o perioada mai lunga de timp. S-a discutat mult despre asta, dar si despre sectorul bancar", a dezvaluit fostul guvernator de Michigan.

El a mai mentionat ca a stat de vorba cu prim-ministrul despre proiecte din domeniul transporturilor.

"Mi-a povestit despre cateva proiecte care au intarziat multi ani. Unele dintre ele au fost redeschise si chiar terminate", a relatat fostul guvernator al statului Michigan.

Secretul unui proiect executat rapid

El a dezvaluit si "secretul" finalizarii inainte de termen a proiectelor: acordarea de bonusuri investitorilor.

"Am invatat ca, daca vrem sa facem un proiect rapid, atunci cand il scoatem la licitatie, dosarul sa fie structurat astfel incat sa existe un termen-limita de predare. Daca este predat mai devreme, platim un bonus. Daca exista intarzieri, vor fi penalizari. N-am incasat niciodata penalizari. Am platit mereu bonusuri. Cand au o asemenea motivatie, e uimitor cat de repede trec companiile peste orice obstacol", a spus el.

ohn Engler, fost senator si fost guvernator al statului Michigan, a fost invitatul editiei de duminica a emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV si de Voyo.ro, si care este moderata de Cristian Leonte si ii are ca invitati permanenti pe jurnalistii Claudiu Pandaru (directorul editorial Mediafax Group) si Cristian Hostiuc (director editorial "Ziarul Financiar").