Azerbaidjanul vrea sa-si asigure tarife reduse de transport al gazelor din exploatarea Sah Deniz, in contextul concurentei ridicate pentru livrari.

Proiectele care concureaza pentru gaze naturale din Azerbaidjan sunt Nabucco, condus de grupul austriac OMVASA al Statoil, conducta Transadriatica a E.ON si EGL, respectiv Interconectorul Italia - Turcia - Grecia. Totodata, grupul rus de stat Gazprom a afirmat ca este dispus sa cumpere toata cantitatea de gaze naturale produsa de Azerbaidjan.

Romania este implicata si in proiectul Nabucco, si in dezvoltarea AGRI.

Proiectul Nabucco vizeaza transportul a circa 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din Caucaz si Asia Centrala catre Europa prin intermediul unui gazoduct care va traversa Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pentru a ajunge in Austria. Nabucco este dezvoltat de Transgaz, RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia).

AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector) prevede transportul gazelor naturale lichefiate, pe vapoare, din Marea Caspica, prin Georgia, pana in portul Constanta. Actionari sunt companiile Romgaz, SOCAR (Azerbaidjan), GOGC (Georgia) si MVM (Ungaria).