Conform documentului, în ceea ce priveşte producţia, volumul a înregistrat o scădere la 40 de puncte, cu 10 puncte sub graniţa de 50 între expansiune şi contracţie. Totodată, stocurile au fost în contracţie permanentă pe întreg anul trecut şi au rămas contractate la 47 de puncte, în decembrie.

Pe cerere, comenzile noi au căzut de la 53, în noiembrie 2019, la 40 în decembrie 2019, iar lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare.

În acest context, analiza de specialitate relevă faptul că, în decembrie 2019, comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte.

"Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. E greu de presupus cum si când se va restabili activitatea de export", se notează în concluziile Barometrului.

Pe de altă parte, importurile de materii prime s-au contractat masiv, de la 56 în noiembrie, la 45 în decembrie. "Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii", este concluzia persoanelor intervievate.

La capitolul forţei de muncă, numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte, în condiţiile în care, de aproape doi ani, indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi. Previziunile pentru 2020 vorbesc despre posibile tendinţe de disponibilizare, pe fondul scăderilor repetate de activitate ce a culminat cu contracţia din decembrie 2019.

Potrivit sursei citate, costurile de producţie au scăzut 64 de puncte, în decembrie (de la 69, în noiembrie 2019), dar se află tot în zona de creştere, cu peste 50 de puncte. "Un personal constant menţine costurile ridicate, dar în lumina slăbirii masive a activităţii, cheltuielile salariale vor deveni curând nesustenabile. Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas de trei luni pe loc la 55 de puncte. Nu cresc şi nu scad, dar semnalează că firmele se bazează pe preţuri pentru a maximiza veniturile în condiţii de cerere slabă", se menţionează în concluziile indexului.

Cât priveşte aşteptările managerilor, indicatorul global de încredere al acestora în redresarea activităţii peste o jumătate de an arată un salt la 70 de puncte, de la 64 în noiembrie. "În stadiul actual de comprimare a industriei, aşteptările managerilor seamănă mai mult cu speranţa decât cu realismul", susţin realizatorii Barometrului.

Începând din anul 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Barometrul lunar al industriei din România prezintă situaţia la zi şi apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Raportul este realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-20 ianuarie 2020.