"Vom folosi contestatia in anulare la Curtea de Apel, care este calea pe care o au la indemana creditorii. Acestia nu au fost citati de Curtea de Apel la termenul de marti. Adevaratii creditori ai Hidroelectrica sunt 12 banci, care insa nu au fost citate. Instanta a spus ca nu a fost nevoie sa fie citate", a precizat Borza.

Adunarea Generala a Actionarilor a Hidroelectrica l-a numit vineri ca administrator special al companiei pe Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, potrivit unui comunicat al companiei de stat.

Printre atributiile administratorului special se numara si propunerea unui plan de reorganizare a companiei aflata in insolventa.

"Impreuna cu administratorul judiciar, Euro Insol, vom relua etapa finala a iesirii din insolventa si, in acelasi timp, vom pregati societatea pentru reluarea cu succes a procesului de listare la bursa (programat pentru luna iunie - n.r.). In pofida momentelor mai grele prin care trece, Hidroelectrica are o pozitie financiara solida, active importante si valoroase si rezultate foarte bune in ultimul bilant, ceea ce ma indreptateste sa asigur ca societatea va ramane integral in proprietatea celor doi actionari, statul roman si Fondul Proprietatea", a declarat Dumitrascu in comunicat.

Potrivit lui Borza, Hidroelectrica a inregistrat anul trecut un profit brut de 900 milioane de lei si o cifra de afaceri de circa 3 miliarde de lei.

Hidroelectrica a reintrat in insolventa dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2.

Astfel, Curtea de Apel a admis recursul formulat de Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania, Andritz Hydro si Directia Venituri Buget Local Sector 2 impotriva sentintei Tribunalui Bucuresti din 26 iunie 2013 prin care a fost inchisa procedura de insolventa a Hidroelectrica si a trimis cauza spre rejudecare, potrivit datelor Fondului Proprietatea, actionar minoritar al producatorului de energie.

Totodata, instanta a admis si recursul inaintat de Alpiq RomIndustries privind denuntarea unilaterala a contractului de vanzare - cumparare energie.

Alro Slatina, Elsid Titu si Alpiq RomIndustries au castigat recursul privind tabelul preliminar al creditorilor, astfel ca Tribunalul Bucuresti va judeca si aceasta cauza.

Alro a avut castig de cauza si in dosarul privind masura de aplicare a clauzei de forta majora, Curtea de Apel trimitand si acest dosar spre rejudecare la Tribulaul Bucuresti. Hidroelectrica a activat in 2011 si 2012 de doua ori clauza de forta majora, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor.

Curtea de Apel Bucuresti a admis si recursul firmelor Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustrie privind opozitia deschiderii procedurii reorganizarii si a trimis cauza spre rejudecare.

Administratorul judiciar al Hidrolectrica, firma Euro Insol, a denuntat in vara lui 2012 contractele de furnizare a energiei incheiate cu Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, firme din grupul elvetian Alpiq, Energy Holding, EFT Romania si EFT AG (Elvetia).

Borza afirma in septembrie 2012 ca valoarea sumelor cu care au dorit sa se inscrie asa-zisii "baietii destepti" in tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica, aflata in insolventa, se ridica la 870,5 milioane lei, pretentiile fiind respinse de administratorul judiciar.

Singurul trader de energie care a solicitat despagubiri ca urmare a denuntarii contractelor bilaterale a fost Alpiq Romindustries, care a cerut 527,7 milioane de lei, spunea Borza. El mentiona ca restul firmelor au cerut despagubiri pentru beneficii nerealizate in perioada in care Hidroelectrica a activat clauza de forta majora din cauza secetei.

In ianuarie 2013, Euro Insol a denuntat actele aditionale la un contract de 71,5 milioane de euro incheiat intre Hidroelectrica Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogosu de pe Dunare. Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Statul controleaza 80,05% din capitalul Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 19,94%.
Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.