BUCUREŞTI. COLAPS IMINENT. Bucureştenii, la un pas de a rămâne fără apă caldă şi căldură. RADET și ELCEN, aproape de faliment

Cosmin Savu
Peste 500.000 de apartamente şi 9.700 de instituţii sociale: şcoli, creşe, grădiniţe, spitale sau clădiri din Bucureşti primesc apă caldă şi căldură prin reţeaua centralizată a RADET, iar spectrul falimentului dă frisoane reci locuitorilor.
Indolenta, prostia şi nepriceperea edililor au aruncat sistemul de termoficare al Bucureştiului într-o situaţie critică. Vedem cine sunt vinovaţii, dar şi ce soluţii se mai pot găsi în al 13-lea ceas pentru comfortul bucureştenilor, dar nu numai. O anchetă semnată de Cosmin Savu!
Odată cu insolvența RADET, a intrat în situaţie dificilă şi ELCEN, unul dintre cei mai importanţi producători de energie electrică din ţară.
A fost o iarnă grea pentru bucureşteni. Peste o mie de avarii la RADET în iarna care încă nu s-a încheiat. Cu mult mai mult decât anii trecuţi, iar situaţia este critică.
Compania de termoficare a Bucureştiului este de doi ani şi jumătate în insolventa şi fiecare zi care trece fără o o soluţie salvatoare măreşte cangrenă de pe obrazul Capitalei.
Problemele în termoficarea bucureşteană sunt vechi, iar cauzele s-au adunat în detrimentrul cetăţeanului: managementul defectuos şi corupt, lipsa investiţiilor şi populismul de care au dat dovadă edilii Bucureştiului care nu au încercat să restructureze o regie anacronică.
Bucureştenii legaţi la reţeaua centralizată de căldură şi apă caldă sunt buni platnici. Peste 98% este gradul de încasare consumatorii casnici, doar ca ani de zile jumătate din costul gigacaloriei a fost susţinut de o subvenţie acordată nediferenţiat de către Primărie. Tot din banii contribuabililor.
Ani de zile managementul impus politic de către primari s-a remarcat doar prin scandaluri şi dosare penale sau prin modul total lipsit de transparentă cu care se conducea compania, vicii care s-au păstrat până în ziua de astăzi. De-a lungul timpului mai mulţi conducători ai RADET au fost condamnaţi pentru mita pe care o încasau la contractele de mentenanţa.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Orientul Mijlociu şi Golful Arabiei, în preferințele românilor pentru vacanțe. Căutările de bilete de avion pentru destinaţii exotice au crescut cu până la 400%
Liberalizarea prețurilor la energie. Ce pași trebuie să urmeze cei care vor să încheie un nou contract de electricitate pe piaţa liberă
Salariaţii din Capitală au rămas mai puțini după pandemie, dar câștigă mai mult față de 2019. Ce salarii primesc bucureștenii
