"Transgaz a autorizat Bulgartransgaz sa demareze procedurile comune petru atribuirea contractului, in conformitate cu legea privind achizitiile publice din Bulgaria", se arata intr-un comunicat al Bulgartransgaz, citat de Mediafax.

Costurile licitatiei vor fi suportate de Transgaz, potrivit documentului.

Romania si Bulgaria au inceput in 2012 constructia unui gazoduct pentru conectarea retelelor nationale de transport de gaze naturale, proiect estimat la 24 milioane de euro.

Interconectorul, cu o lungime de 25 de kilometri (15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei si 7,5 kilometri pe teritoriul romanesc), trebuia sa fie finalizat in iunie 2013, insa lucrarile au fost intarziate de o serie de probleme tehnice intampinate la constructia gazoductului pe sub Dunare, intre localitatile Giurgiu-Ruse.

Bulgartransgaz nu a anuntat data organizarii licitatiei pentru conducta care va trece pe sub Dunare, dar a estimat ca interconectorul va fi dat in folosinta pana la finele anului.

Lungimea segmentului de sub Dunare este de 2,1 kilometri. Capacitatea maxima a interconectorului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Romania a inceput exporturile catre R.Moldova

La inceputul lunii martie, Romania a inceput sa exporte gaze si catre Republica Moldova, prin gazoductul Iasi-Ungheni, conducta finalizata la jumatatea anului trecut, in urma unei investitii de 26 milioane de euro. Potrivit presei de la Chisinau, gazul romanesc este cu 50 de dolari mai ieftin decat cel primit de la rusi.

In acest an, Moldova urmeaza sa importe din Romania peste 1 milion de metri cubi de gaze la pretul de 255 de dolari pentru mia de metri cubi. Gazele naturale romanesti vor ajunge la punctul de distributie Ungheni, de unde vor fi pompate in reteaua centrala a intreprinderii Moldovagaz.

Gazoductul Iasi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a fost inaugurat in luna august a anului trecut si a fost construit cu scopul reducerii dependentei Republicii Moldova fata de livrarile de gaze rusesti.

Transgaz poate asigura un debit maxim de 60.000 metri cubi de gaz pe ora, insa conditiile tehnice si configuratia sistemului national de transport gaze din Republica Moldova limiteaza livrarile la cel mult 10.000 de metri cubi pe ora.

Pentru extinderea capacitatii de transport la 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an (171.000 metri cubi pe ora) ar fi nevoie de 110 milioane de euro. Cresterea capacitatii la 2,2 miliarde metri cubi pe an (250.000 metri cubi pe ora) ar presupune o investitie de 150 milioane de euro.

Uniunea Europeana a alocat anul trecut 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului pana in Chisinau. Tronsonul pana la Chisinau, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, ar urma sa fie construit pe parcursul a doi-trei ani.