"La punerea in functiune a unei investitii care reprezinta o noua capacitate de productie a energiei electrice se scoate din functiune o capacitate existenta echivalenta cu 25% din capacitatea pusa in functiune, cel mai tarziu in anul urmator anului punerii in functiune a noii capacitati de productie a energiei", potrivit unei hotarari a Guvernului.

Printre proiectele noi se numara o centrala pe biogaz a Amonil, un grup de 500 MW pe huila la Complexul Energetic Oltenia, o termocentrala de 800 MW pe huila a companiei Braila Power (joint-venture intre E.ON si Enel) si un grup nou de 200 MW al Complexului Energetic Hunedoara.

Alte proiecte vizeaza modernizari la grupurile existente, precum si constructia unor unitati noi, de catre ELCEN Bucuresti si CET-uri din Arad, Govora si Braila.

Proiectele noi vor fi finantate partial cu bani obtinuti din vanzare de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pe care Romania le primeste gratuit in perioada 2013-2020, ca urmare a faptului ca este semnatara a protocolului de la Kyoto.

In urmatorii sase ani vor fi scoase din functiune opt grupuri de productie, totalizand 1.235 MW. Grupurile apartin companiilor Complexul Energetic Oltenia (330 MW), Complexul Energetic Hunedoara (210 MW), CET Brasov (100 MW), ELCEN Bucuresti (175 MW) si Termoelectrica (420 MW).

In acest an urmeaza sa fie scoase din functiune cele doua grupuri ale CET Brasov si un grup al centralei Doicesti (Dambovita), apartinand Termoelectrica.

In 2017 sunt programate sa iasa din functiune grupul de la CET Grozavesti (aflat in proprietatea ELCEN) si grupul de la Deva (apartinand Complexului Energetic Hunedoara), iar in 2018 vor inceta productia unitatile de la Turceni (Complexul Energetic Oltenia) si Bucuresti Sud (ELCEN). Pentru 2019 este programata oprirea grupului de la centrala Borzesti (Termoelectrica).