Ucraina cere ajutorul vecinilor, dupa ce Gazprom, uriasa companie de stat ruseasca, a majorat pretul gazelor livrate cu 80% in doua saptamani. Premierul de la Kiev, Arseni Iateniuk, a declarat ca: "Purtam discutii in regim de urgenta cu partenerii nostri europeni. Una dintre modalitatile de a rezolva problema este functionarea in regim invers a conductelor de legatura cu statele UE."

Discutii au fost si cu Romania. "Tehnic, nu avem o conducta care sa lege Ucraina de Romania direct”, explica ministrul Energiei, Razvan Nicolescu.

Daca Ucraina nu isi plateste insa facturile, cel mai probabil rusii vor inchide robinetul, ceea ce ne va afecta si pe noi.

Conducta ruseasca intra in Romania pe la Isaccea, judetul Tulcea si iese pe la Negru-Voda, in judetul Constanta, cu destinatia Bulgaria, tara a carei economie depinde aproape in intregime de aceste hidrocarburi.

Daca robinetul se va inchide la Moscova, atunci Romania trebuie sa se descurce cu ce are. Adica 31 de milioane de metri cubi productie zilnica, plus 2,7 miliarde de metri cubi din 6 depozite de gaze din sudul si centrul tarii. Aceasta cantitate depozitata ne-ar ajunge insa doar 75 de zile. Daca robinetul ramane inchis, atunci intra in aplicare planul B.

Autoritatile spun ca doar industria va fi afectata, nu si gospodariile. "Vom inchide combinatele de ingrasminte chimice, iar centralele de la Brazi si de la Isalnita vor fi trecute de pe gaz pe pacura sau GPL", a mai spus Razvan Nicolescu.

Romania este tara cu cea mai mica dependenta de gazul rusesc: doar 20% din consumul nostru vine de la Moscova. In schimb, bulgarii primesc aproape 90% gaz rusesc. Si ungurii, polonezii si slovacii depind in mare masura de importuri.

Rusia a inchis robinetul de gaze catre Ucraina si in ianuarie 2009, exact atunci cand temperaturile erau foarte scazute si cand aveam nevoie de gaz rusesc mai mult ca oricand. Aceasta a fost cea mai mare criza energetica europeana, dar situatia nu a durat decat cateva zile.