Potrivit unor surse din sectorul energetic, companiile vizate de investigatia Comisiei Europene sunt Transgaz, Romgaz si Petrom.

Comisia precizeaza ca oficialii sai au fost insotiti de omologii lor de la Consiliul Concurentei din Romania.

"Comisia are ingrijorari ca firmele implicate ar fi incalcat legislatia europeana antitrust care interzice infiintarea de carteluri si practicile restrictive, precum si abuzul de pozitie dominanta (Articolele 101 si 102 din Tratatul de functionare a UE). Comisia investigheaza potentiale practici anticoncurentiale in furnizarea si transportul gazelor naturale in Romania, in special in legatura cu un presupus comportament anticoncurential destinat impiedicarii exporturilor de gaze naturale din Romania in alte state membre UE", se arata in comunicatul CE.

Comisia Europeana precizeaza ca aceste inspectii neanuntate reprezinta un pas preliminar intr-o investigatie. Faptul ca oficialii Comisiei fac astfel de inspectii nu inseamna ca firmele sunt vinovate de comportament anticoncurential si nici nu afecteaza rezultatul investigatiei. Executivul comunitar adauga ca nu exista un termen legal pentru incheierea anchetelor, iar durata depinde de mai multi factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor si utilizarea dreptului la aparare.

Reprezentantii Comisiei Europene au efectuat aceste inspectii neanuntate la sediul companiilor de furnizare si transport al gazelor naturale din Romania in data de 6 iunie 2016.

Consiliul Concurentei are obligatia de a sprijini ancheta CE

Investigatia la companiile din sectorul gazelor naturale este derulata in exclusivitate de Comisia Europeana si, conform reglementarilor europene, Consiliul Concurentei are obligatia de a sprijini acest tip de actiuni, au explicat reprezentantii biroului de presa al autoritatii romane de concurenta, citati de Agerpres.

"Consiliul Concurentei a asistat pentru prima data Comisia Europeana in inspectia inopinata desfasurata la companiile Transgaz SA, Romgaz SA si OMV Petrom SA. Consiliul Concurentei are obligatia de a sprijini acest tip de actiuni, conform reglementarilor europene. Cazul vizeaza posibilele incalcari ale prevederilor tratatului de functionare al Uniunii Europene si este investigat in exclusivitate de catre Comisia Europeana", au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, autoritatea romana de concurenta a efectuat demersurile nationale pentru obtinerea autorizatiilor legale, "astfel incat, in cazul de obstructionare a actiunii Comisiei Europene, sa poata fi solicitat sprijinul organelor de politie".