Vanzarile din al doilea trimestru al acestui an au crescut cu 17%, la 6,197 miliarde lei (1,4 miliarde euro), potrivit Mediafax.

In primul semestru al anului trecut, Petrom a consemnat un profit net de 1,744 miliarde lei, iar in al doilea trimestru de 903 milioane lei. Vanzarile au insumat 10,271 miliarde lei in perioada ianuarie-iunie 2011, iar in al doilea trimestru acestea au fost de 5,293 miliarde lei.

"In prima jumatate a anului 2012 am inregistrat o performanta financiara imbunatatita comparativ cu perioada similara din 2011, datorita pretului marginal mai mare la titei si cursului de schimb valutar favorabil. Performanta operationala din T2/12 a fost afectata de productia mai redusa de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zacaminte-cheie din Romania si de oprirea, timp de sase saptamani, a rafinariei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferica si in vid a titeiului. Aceasta va permite procesarea intregii productii de titei a Petrom precum si imbunatatirea randamentului distilatelor medii si reducerea consumului de energie", a declarat in raportul financiar directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe (foto).

Ea a mentionat ca in luna iunie Consiliul de Supraveghere al companiei a aprobat directiile strategice ale Petrom pentru 2021.

"In continuare, ne pastram angajamentul de a realiza o performanta durabila si de a ne concentra pe potentialele oportunitati de crestere in segmentul de Explorare si Productie. Acest lucru presupune continuarea programului nostru investitional de ordinul a 0,8-1,2 miliarde euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piata si un mediu fiscal si de reglementare favorabil investitiilor", a afirmat Gheorghe.

Grupul a inregistrat in primele sase luni un profit EBIT inainte de dobanzi si impozite de 2,703 miliarde lei (615,7 milioane euro), cu 12% peste cel din perioada similara a anului trecut, de 2,416 miliarde lei.

In al doilea trimestru, profitul EBIT al grupului a scazut cu 26%, la 909 milioane lei (205,4 milioane euro), de la 1,224 miliarde lei in aceeasi perioada din 2011.

Rezultatele prezinta rezultatele consolidate ale grupului Petrom, sunt neauditate si intocmite conform standardelor internationale de raportare financiara.