Proiectul transmis autoritatilor locale pentru aprobare ar putea asigura aprovizionarea cu energie a 40% din gospodariile din Scotia.

Parcul eolian de 1,5 GW este dezvoltat de Moray Offshore Renewables, o companie mixta intre grupul petrolier spaniol Repsol si o divizie a grupului energetic portughez EDP.

Proiectul de la Moray Firth a declansat deja controverse, fiind contestat de miliardarul american Donald Trump. Acesta afirma ca turbinele de 200 de metri inaltime vor strica privelistea de pe un tren de golf pe care intentioneaza sa-l construiasca.

"Estimam ca proiectul va fi capabil sa asigure necesarul de energie electrica pentru 800.000 pana la 1 milion de gospodarii", a declarat Dan Finch, director de proiect. Productia de energie ar urma sa inceapa in 2018.

RenewableUK, o organizatie a industriei energiei regenerabile din Marea Britanie, afirma ca proiecte eoliene off-shore insumand 4,5 GW vor intra in procesul de autorizare in acest an, iar in urmatorii opt ani ar trebui sa devina operationala o capacitate totala de 18GW.