Intr-una dintre rarele sale aparitii televizate, CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe, a explicat situatia preturilor carburantilor.

De asemenea, Mariana Gheroghe a vorbitdespre o Romanie plina de resurse, interesele estice in Romania, dar si despre zacamintele de gaz recent descoperite in Marea Neagra, comoara din adancuri asupra careia sunt atintiti in acest moment multi ochi.


“Romania castiga, in primul rand, productie domestica. 50% din necesarul energetic va fi reprezentat de hidrocarburi. Putem sa fim independenti din punct de vedere energetic. Dar acestea sunt elemente de productie”, a declarat directorul general al OMV Petrom, in cadrul emisiunii „Dupa 20 de ani”.

Mariana Gheorghe a afirmat ca vor fi asigurate locuri de munca pentru Romania, precum si contributii la bugetul de stat.

„Estimarea totala a castigului depinde de costurile de operare si pretul gazului la iesirea pe piata. In 2018 - 2020 am putea incepe sa profitam de independenta energetica, conform estimarilor. Exploatarea ar putea dura 10 ani”, a spus aceasta.

„O concurenta locala duce la un pret mai competitiv pentru consumatori”

„Dependenta de importuri, de la 22% in 2010 ar putea sa ajunga la 50% in 2030. Trebuie sa facem investitii pentru a creste productia locala. 3-4 miliarde de euro/an trebuie investiti in petrol si gaze. Sectorul privat trebuie sa sustina aceste investitii, dar si statul prin infrastructura”, a declarat CEO-ul celei mai profitabile companii din Romania.

OMV Petrom intelege necesitatea politica de a ajunge la un alt nivel de redevente, a spus directorul sau. „Tot ceea ce nu se ia ca si taxe se foloseste pentru investitii. 93% din profitul operational a fost reinvestit’, a subliniat Mariana Gheorghe.

„Daca importam, pierdem locurile de munca si contributia la PIB”

Intrebata despre pretul carburantilor, directorul executiv al Petrom a sustinut ca orice companie trebuie sa aiba o politica de preturi. „Asiguram 40% din piata. Cotatiile internationale, componenta fiscala si concurenta locala sunt elementele pe care le consideram cand avem o decizie privind pretul.Variatia dintre cel mai mic si cel mai mare pret este de 25-30%”, a spus Gheorghe.

„A prelimina pretul la titei e un mare joc de noroc. Inca nu am luat o decizie pentru 2013”

„In ultimii sapte ani am pierdut bani prin benzinarii, acum insa suntem pe profit”, a declarat directorul Petrom.

Cat despre posibilitatea ca gigantul petrolier din Rusia, Gazprom, sa investeasca in Romania, Mariana Gheorghe neaga informatiile.

„Europa va trece printr-o perioada dificila in urmatorii ani. Sectorul energetic are o vocatie de a ajuta la revigorarea economiei romanesti”, a adaugat aceasta.