CEFC va achizitiona o participatie de 51% in KMGI de la KazMunayGas National, care va pastra restul participatiei, fiind asteptate aprobari din partea autoritatilor locale si ale UE, a afirmat Alexey Golovin, vicepresedinte senior al KMGI.

''Compania chineza sprijina angajamentele derivate din Memorandumul incheiat intre KMGI si statul roman in ceea ce priveste investitiile viitoare, care urma sa expire in decembrie inainte de a fi prelungit cu trei luni", a declarat Alexey Golovin.

Dupa temeri legate de intarzieri sau probleme juridice cu Romania, cele doua companii au semnat in data de 15 decembrie un acord care va deschide calea pentru prima investitie majora efectuata de o companie chineza in aceasta tara din Europa de Est. Tranzactia are ca scop extinderea afacerii in regiunea Marii Negre si in Europa Occidentala, prin achizitii, parteneriate sau proiecte de investitii greenfield.

"La nivel global, strategia este aceea de a construi un pod intre Est si Vest, iar acum, avandu-i pe cei de la CEFC de partea noastra, un investitor financiar puternic, putem da viata acestui proiect", a declarat Golovin, responsabil de dezvoltare corporativa si strategie in cadrul KMGI.

Aflata in proprietatea chinezilor, capacitatea rafinariei Petromidia a KMGI, deja cea mai mare din Romania, ar putea creste pana la 7-8 milioane de tone de titei pe an, de la aproximativ 5 milioane de tone in prezent, a explicat Golovin.

Acesta a adaugat: "Plecand de la faptul ca ni se alatura un nou actionar cu putere financiara, luam in considerare cresterea capacitatii de rafinare, dar nu in 2017. Este prea devreme sa facem declaratii ferme in aceasta privinta, e nevoie sa studiem problema cu atentie pentru ca este vorba de un subiect foarte important si o investitie pe termen lung".

KMGI, care opereaza lantul de benzinarii Rompetrol si doua rafinarii, planifica pentru acest an investitii in valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari, care in mare parte vor fi axate pe operatiunile companiei din Romania, a declarat Golovin.

Dupa semnarea actului aditional privind prelungirea termenului Memorandumului cu cabinetul Ciolos, care si-a incheiat mandatul, KMGI isi mentine planul de a oferi 200 de milioane de dolari pentru majorarea participatiei sale in rafinaria Petromidia, la aproximativ 80%, in cazul in care noul guvern al Romaniei va da curs vanzarii planificate in conditiile anuntate anterior. Discutiile cu noul Cabinet vor incepe, probabil, in urmatoarele cateva saptamani, a explicat oficialul KMGI.

Memorandumul semnat cu Guvernul roman in 2013 privind pretul actiunilor si infiintarea unui fond de investitii de un miliard de dolari este vazut ca un "cadru legal pentru a lasa trecutul in urma", inclusiv disputa privind conversia obligatiunilor si sechestrarea bunurilor de catre stat, a declarat Golovin.

Dupa depunerea unui aviz de litigiu de investitii, proprietarul KMGI inca nu a inaintat impotriva Romaniei plangere in instantele internationale de arbitraj, fiind dispus sa poarte negocieri cu noul Guvern, a adaugat oficialul KMGI.