Lightway Solar a achizitionat in luna martie, prin intermediul subsidiarei germane Lightway Deutschland, compania Sun Garden Colibasi pentru 2,49 milioane de euro, preluare care ii permite intrarea pe piata energiei solare din Europa de Est, relateaza portalul de specialitate PV Magazine. 

Potrivit NDRC, 30% din suma de 610 milioane de yuani va proveni din fondurile Lightway Solar. Restul fondurilor necesare vor fi obtinute prin imprumuturi bancare. 

"Facem primul pas in Romania, unde guvernul a introdus o serie de masuri in sectorul fotovoltaic", a declarat Wei Zhen, director general al Lightway Deutschland, adaugand ca Lightway va colabora cu investitorii pentru atragerea de sprijin. 

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la compania de stat Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.  In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final.