Comparativ cu aprilie 2013, afacerile din industrie au urcat pe ansamblu datorita cresterii din industria prelucratoare, de 6,5%, in timp ce industria extractivǎ a scǎzut cu 5,4%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, respectiv de 31% in industria energetica, de 6,9% in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 6% in industria bunurilor de capital, de 3,6% in industria bunurilor intermediare si de 2,7% in industria bunurilor de uz curent.

Comparativ cu martie 2014, cifra de afaceri din industrie a scǎzut pe total cu 4,3%, ca urmare a reducerii cu 11,4% a industriei extractive si cu 4% a industriei prelucratoare.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scǎderi in industria energetica cu 21,1%, in industria bunurilor intermediare cu 4,7%, in industria bunurilor de capital cu 2,1% si in industria bunurilor de folosinta indelungata cu 1,6%. Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,6%.

In primele patru luni ale anului, fata de perioada similara din 2013, cifra de afaceri din industrie a avansat pe ansamblu cu 11,6%, datorita cresterii industriei prelucratoare cu 12% si a industriei extractive cu 1,7%.

Toate sectoarele industriale au inregistrat cresteri in perioada mentionata intre 8,3% si 32,5%.

Comenzile noi din industrie au scazut cu 6,4%

Comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au scǎzut in aprilie, in termeni nominali, atat fata de martie, cu 8,5%, cat si fata de luna corespunzatoare din anul precedent, cu 6,4%, potrivit INS.

Comparativ cu martie, comenzile noi s-au redus ca urmare a scǎderilor inregistrate in industria bunurilor de capital, cu 9,7%, in industria bunurilor de uz curent, cu 9,1%, in industria bunurilor intermediare, cu 6,8%, si in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 3,1%.

Fata de aprilie anul trecut, s-a inregistrat o reducere a comenzilor noi in industria bunurilor de capital, cu 13,3%. In acelasi timp, s-au consemnat cresteri de comenzi noi in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 14,1%, in industria bunurilor de uz curent, cu 3,2%, si in industria bunurilor intermediare, cu 2,2%.

In primele patru luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, comenzile noi din industrie au crescut cu 9,5%, toate grupele industriale inregistrand majorari intre 9% si 26,8%.