Un numar de cinci perimetre din Marea Neagra au fost castigate de consortiile LukOil Overseas - Vanco International, Melrose Resources - Petromar Resources si de compania Petro Ventures.

Acestea au primit astfel dreptul de a explora perimetrele petrolifere situate in sectorul romanesc al Marii Negre, aflat  pe suprafata castigata la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in februarie 2009.

Costurile pentru explorarea in Marea Neagra sunt si de peste 70 de ori mai mari decat cele pentru perimetre similare aflate pe uscat, estimeaza specialistii.

Mai departe, explorarea altor 15 perimetre aflate pe uscat a fost acordata de ANRM companiilor si consortiilor AuDax Resources, Avere Energy, Chevron Romania, Moesia Oil and Gas, Clara Petroleum, Chevron Petroleum, MOL si Expert Petroleum, dar si Universal Premium.

Grupul ungar de petrol si gaze MOL si compania Expert Petroleum au anuntat luni ca anul viitor vor incepe operatiunile de explorare in perimetrele pe care le-au castigat in vestul Romaniei.

"Prima etapa a operatiunilor de explorare este planificata sa demareze in 2011. In baza calculelor prealabile, aceste perimetre au un potential bun de petrol si gaze. De asemenea, unele dintre acestea au si potential de resurse neconventionale", se arata intr-un comunicat transmis de MOL.

ANRM a scos anul trecut la licitatie 30 de perimetre, cu o suprafata totala de 30.000 kilometri patrati, dar in urma selectiei actuale au fost date acordurile pentru explorare doar pentru 20 de perimetre.

Comunicatul ANRM il gasiti AICI!