"Autoritatile vor efectua aceste controale, acest lucru pare evident", a declarat joi Marlène Holzner, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru Energie Gunther Oettinger.

"Comisia Europeana poate face recomandari, dar nu poate obliga", a subliniat ea.

Siguranta a 22 de reactoare, dintre care noua pe teritoriul Uniunii Europene (UE), se afla in joc in urma descoperirii unor potentiale fisuri pe cuva Reactorului numarul 3 al Centralei de la Doel, langa Antwerpen, a dezvaluit marti Agentia Federala belgiana pentru Control Nuclear (AFCN) intr-un comunicat.

Producatorul acestei cuve, grupul olandez Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, si-a incetat, intre timp, activitatea. El a livrat alte 21 de cuve, dintre care una echipeaza Reactorul numarul 2 al Centralei belgiene Tihange, langa Liège, care va fi supusa unei verificari in septembrie.

Potrivit cotidianului francez Le Monde, acelasi tip de cuve echipeaza doua reactoare in Olanda, doua in Germania, doua in Spania, unul in Suedia, doua in Elvetia, zece in Statele Unite si unul in Argentina.

Centralele de la Doel si Tihange sunt exploatate de catre Electrabel, o filiala a grupului francez GDF-Suez. Ele au in total sapte reactoare, ale caror conceptie si echipamente sunt diferite.

Agentia belgiana apreciaza ca este posibil ca doua reactoare sa fie oprite definitiv. "O eventuala reparatie a cuvei este practic imposibila si nu este o optiune demna de retinut, deoarece exista temeri ca o asemenea operatiune ar putea conduce la aparitia altor tensiuni la nivelul peretelui cuvei, un lucru care trebuie sa evitat neaparat", a explicat ea.

UE numara 147 de reactoare repartizate in 14 tari, dintre care 58 in Franta, Un numar de 24 de reactoare noi se afla in faza de proiectare, dintre care sase sunt deja in faza de constructie, si anume doua in Bulgaria, unul in Franta si doua in Slovacia.