Desi stau pe unul din cel mai mare zacamant de gaze din Romania, cei din comuna Licurici din judetul Gorj nu s-au... luminat la aflarea noutatii.

Nici fostul proprietar al terenului unde s-a gasit rezerva uriasa de gaz  nu este in castig. A avut in mana lozul cel mare dar a pierdut biletul. Domnul Costel a vandut peticul de pamant cu 20 de mii de euro fara sa stie ce se ascunde sub livada de pruni. Mai mult, spune ca o parte din bani i-a investit in casa, dupa ce a fost inundat de apa scoasa de la mare adancime.

Necazul lui s-a transformat rapid intr-un balon de oxigen pentru situatia energetica a tarii. Potrivit companiei de exploatare Petrom este cea mai importanta descoperire de gaze din Romania in ultimii sase ani. "Ar fi suficient pentru a incalzi, ma refer la termoficare si electricitate, un oras mic spre mediu", spune Ionut Purica, expert in energie.

Deocamdata in zona functioneaza o singura sonda, care extrage gazul de la 3.600 de metri adancime. Vorbim de o cantitate de 400 de mii de metri cubi pe zi. Adevarata exploatare va incepe insa cand vor aparea si alte sonde. "Speram ca productia din acest zacamant sa atinga cateva procente din productia Romaniei de gaze, poate chiar 10%. Orice zacamant nou descoperit conduce la reducerea dependentei de importul de gaze", spune Alexandru Petruti, presedintele ANRM.

In special, fata de Rusia de unde importam aproape 30% din cantitatea de gaze. Sonda va fi conectata la infrastructura nationala la sfarsitul anului.