"Cinci companii au depus oferte preliminare si neangajante in cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea Tarnita-Lapustesti. Urmeaza ca in urmatoarele saptamani sa analizam documentatia depusa pentru a verifica daca toate elementele sunt in acord cu prevederile procedurii de selectie. Conform principiului transparentei, lista investitorilor precalificati va fi publicata dupa analizarea documentatiei depuse, urmand sa intram in urmatoarea faza a etapei de precalificare, cea de negociere", a declarat Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarnita, potrivit unui comunicat remis presei.

Aceasta este prima faza a procesului de selectare a investorilor, cele cinci companii depunand documentele necesare pentru etapa de precalificare.

Demetrescu a adaugat ca Hidro Tarnita a primit si scrisori de intentie din partea unor institutii financiare internationale in vederea finantarii proiectului.

Conducerea Hidro Tarnita estima, anul trecut, ca lucrarile de constructie vor incepe in prima parte a anului 2016 si vor dura intre 5 si 7 ani. Unitatea ar urma sa fie construita la 30 de kilometri de orasul Cluj-Napoca, pe valea raului Somesul Cald. Unitatea este prevazuta sa aiba patru grupuri de 250 MW fiecare.

Actionarii Hidro Tarnita sunt Complexul Energetic Oltenia, SAPE Electrica, Nuclearelectrica si Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu cate 25% din actiuni.