Roman Copper a transmis un comunicat in care se arata ca a luat noi masuri, luni si marti, pentru a-si consolida pozitia de castigatoare a licitatiei de vanzare a Cupru Min.

"De luni, 9 aprilie, conducerea Roman Copper a cerut sa sa intalneasca cu premierul Mihari Razvan Ungureanu si cu ministrul Economiei Lucian Bode, pentru clarificarea circumstantelor si a neintelegerilor aparente care ar fi putut aparea in timpul negocierilor de vineri, 6 aprilie, referitoare la achizitia Cupru Min", potrivit comunicatului, preluat de Mediafax.

Din acest motiv, Roman Copper da o mare importanta oportunitatii de a explica lui Ungureanu si Bode circumstantele ultimelor negocieri, mai ales ca ministrul Economiei nu a participat direct la discutii.

Roman Copper considera totodata ca aceasta oportunitate este esentiala pentru succesul uneia dintre cele mai importante privatizari din Romania, din acest an.

In comunicat se mentioneaza ca Roman Copper l-a numit pe Joel Hayes in pozitia de presedinte pentru Romania al companiei, pentru ca acesta sa coordoneze finalizarea achizitiei Cupru Min.

Hayes este rezident in Romania din 1995, iar in calitate de director pentru investitii la Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), a finalizat cu succes patru privatizari.

El a ocupat totodata functia de presedinte al Policolor, in perioada august 1997-aprilie 2006, si de director general al Frontline Investment Managers din ianuarie 2003 pana innoiembrie 2007.

In plus, Michael Williams, co-fondator al McLeod-Williams Capital, companie canadiana din Vancouver de explorare a resurselor minerale, a fost numit presedite al board-ului de directori al Roman Copper.

Roman Copper l-a mai numit pe Stacy Quinney, expert in parteneriate de investitii in Europa de Est si rezident in Romania din 1996, in postul de vicepresedinte executiv.

Joel Hayes si Stacy Quinney sunt co-fondatori ai companiei Valhalla Resources, ale carei activitati se concentreaza pe exploatarea resurselor minerale in Europa de Est si Asia. In prezent, Valhalla are proiecte active de explorare in Turcia si Romania si anticipeaza ca va efectua activitati de forare in ambele tari, in acest an.

Valoarea zacamantului de la Cupru Min, de 75 de ori mai mare decat pretul de vanzare. In pamant mai sunt 400.000 tone de argint si 20.000 tone de aur

Joel Hayes si Stacy Quinney se afla in Romania de peste un deceniu si recent s-au asociat cu fosta echipa de la Underworld Resources, formata din Michael Williams, Rob Mc Leod si Adrian Fleming, pentru a profita de oportunitatile oferite de relatiile extinse detinute in Romania si Turcia.

Valhalla Resources a anuntat, intr-un comunicat publicat pe 28 martie, ca participa la negocieri legate de achizitia unui proiect in sectorul mineral. Actiunile companiei sunt suspendate de la tranzactionare, iar Valhalla Resources intentioneaza sa mentina aceasta suspendare pana cand negocierile referitoare la achizitie vor avansa sau vor fi oprite.

Pe site-ul Valhalla se mentioneaza ca Romania detine in mod cert unele dintre cele mai semnificative depozite de minerale din Europa de Est.

Valhalla este implicata in proiectul aurifer de la Dealul Bratosin (judetul Hunedoara) unde au avut loc activitati de explorare a zacamantului care au costat aproximativ 2,6 milioane de dolari.

Proiectul de la Dealul Bratosin se afla la circa 50 de kilometri vest de Rosia Montana, iar compania intentioneaza sa inceapa operatiuni de forare in trimestrul al treilea al acestui an

Firma canadiana Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Ministerul Economiei a comunicat la finele lunii martie ca firma canadiana Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor companiei cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie de de 32,27 milioane euro pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o Luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat.

Reprezentantii Bayfront Capital Partners au aratat insa ca au ajuns, vineri, la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si ca se asteapta la aplicarea acestei intelegeri.

Canadienii de la Roman Copper devin brusc flexibili. Sunt gata sa puna in practica toate conditiile impuse de Guvern in ceea ce priveste Cupru Min. VIDEO