"Cu barilul la 80 dolari, investititiile sunt sub presiune. Trebuie sa fim atenti si la taxe", a declarat Selischi, responsabil pentru operatiunile de explorare si productie in cadrul companiei, transmite Mediafax.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut cu 22% in acest an, din cauza ofertei mai mari decat cererea, pe fondul problemelor economice la nivel mondial.

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare in decembrie sunt in urcare, marti, cu 0,9%, la 86,1 dolari pe baril, sustinute de cresterea economiei chineze peste asteptarile analistilor.

Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, este in crestere cu 1%, la 83,55 dolari pe baril. 

Industria petroliera, la fel ca cea energetica, a fost afectata in acest an de introducerea taxei pe constructiile speciale.  La finele acestui an expira si perioada de zece ani in care redeventele pentru productia de petrol si gaze au fost mentinute neschimbate din 2004, anul cand grupul austriac OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni la Petrom. 

Guvernul nu a modificat inca nivelul redeventelor petroliere. Un nou nivel de taxare a productiei de petrol si gaze naturale este asteptat in 2015. 

OMV Petrom este singurul producator de petrol din Romania si unul dintre cei doi producatori de gaze naturale, pe langa Romgaz Medias.