Ministrul Dezvoltarii Regionale spune ca proiectul de la Rosia Montana trebuie continuat cu doua conditii. Compania canadiana sa respecte conditiile de protejare a mediului, iar statul roman sa castige din redeventa.

"Trebuie sa ne hotaram daca vrem ca aceasta tara sa fie o tara dezvoltata si capabila sa stea pe propriile-i picioare din punct de vedere al independentei energetice sau vrem sa facem din ea o gradina botanica?", a declarat astazi Liviu Dragnea. "Eu am avizat acel proiect. Eu nu am personalitate dubla, sa vin in Parlament cu alte haine si sa votez diferit", a adaugat oficialul.

Inaintea parlamentarului a vorbit cateva ore si un inventator. Jack Goldstein a prezentat o modalitate de exploatare a aurului folosind tiosulfat de sodiu, o substanta folosita si acum in minerit. Marele avantaj al acestei metode ar fi ca nu foloseste cianuri.

Dezavantajul ar fi ca tiosulfatul de sodiu este mai scump decat cianura, iar metoda inventata de Goldstein, desi brevetata, nu a fost aplicata nicaieri in tara sau in strainatate. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, spunea in urma cu cateva zile ca aurul si argintul de la Rosia Montana nu pot fi extrase decat pe baza de cianuri.

Comisia parlamentara va continua audierile pana pe 20 octombrie. Maine vor fi ascultati reprezentantii companiei canadiene.