Specialiştii au fost orientaţi către alte zone au declarat pentru PROTV surse din cadrul acestor companii. În acest moment, din cauza modificărilor legislative dese şi făcute peste noapte investiţia de peste un miliard de dolari riscă să fie pusă în pericol, spun analiştii.

Zăcămintele de 200 de miliarde de metri cubi, descoperite în adâncul Mării ar fi trebuit să fie exploatate din 2020. Pe de altă parte, compania Black Sea Oil & Gas a anunţat că va învesti în continuare circa 400 de milioane de dolari ca să scoată gaze din Marea Neagră.

Echipele de specialişti din proiectul gazelor din Marea Neagră ar fost trimise spre alte proiecte pentru că cel românesc bate pasul pe loc. Surse din cadrul companiilor au explicat pentru PROTV ca aceşti specialişti sunt extrem de valoroşi, iar momentan din cauza multiplelor modificări legislative şi a incoerenţei autorităţilor de la noi, proiectul de explorare şi exploatare a celui mai mare zăcământ din Marea Neagră este aproape să eşueze. Platforma de explorare ar fi fost de asemenea mutată, la fel şi navele speciale de prospecţiuni ale companiilor OMV şi Exxon Mobil.

Radu Dudău, profesor universitar, director Energy Policy Group: “Din păcate acest mod de a venit cu decizii peste noate, fără consultare, cu un conţinut bizar, neînţeles, îndepărtat de practică internaţională în domeniu, a aviut efectul de a zgudui investitorii într-un domeniu în care e nevoie de investiţii foarte mari, de tehnologie.”

Conform surselor citate, cele două companii care deţin licenţele pentru perimetrele de exploatare cu cele mai mari zăcăminte din platforma românească ar fi în acest moment în proceduri de reevaluare. S-ar purta însă şi negocieri cu autorităţile, însă fără un rezultat clar.

Veştile vin după ce în februarie şeful OMV a anunţat, în mod diplomat, că amână decizia de investiţie pentru program. Până acum cei de la Exxon nu au comunicat nimic oficial pe acest subiect.

Radu Dudău, profesor universitar, director Energy Policy Group: “Este un proiect decisiv pentru economia românescă. Locuri de muncă bine plătite, contribuţii substanţiale la bugetul de stat, adică lista de beneficii e atât de lungă, încât e la mintea cocoşului. Importurile care vin doar din Federaţia Rusă de care avem nevoie pentru că nu producem suficient, cresc de la an la an”

Există însă şi companii care au anunţat deja că investesc în continuare. Cei de la Black Sea Oil & Gas a anunţat că planul lor de 400 de milioane de dolari merge înainte pentru exploatarea offshore a gazelor şi petrolului.

Zăcământul românesc din Marea Neagră este la o adâncime de 2 kilometri şi conţine, potrivit estimărilor, peste 200 de miliarde de metri cubi. Suficient gaz pentru alimentarea ţării timp de 10-20 de ani, în funcţie de consum. În timp ce noi nu încurajăm investitorii, ţările vecine au început să caute şi ele gaze în Marea Neagră - în Bulgaria, Turcia şi Georgia mai multe companii explorează în acest moment platformele maritime continentale.