Asteptand metroul ma uit si pe ecranele unde ruleaza reclame, informatii istorice, stiri din sport, entertainment etc. Printre ce au mai facut Gigi, Borcea, Steaua, Dinamo, Bianca Dragusanu, Bote, cine a fost Rembrandt, cine s-a mai nascut astazi acum 100 de ani, aflu de cateva zile ca are loc cea mai mare mare oferta publica de vanzare de actiuni catre public din istoria Bursei si a Romaniei. Statul, Basescu, guvernul Boc, Ministerul Economiei vinde 9,8% din cea mai mare companie romaneasca, Petrom, care anul trecut, in plina recesiune, cand toata economia isi numara datoriile si restantele la banca, obtinuse 520 de milioane de euro profit.

O reclama la oferta Petrom, un anunt de informare, cum vreti, care ruleaza, mai putin de 1 minut, si dupa aceea vin stirile din showbiz.

De o saptamana se vand/subscriu actiuni la Petrom. Intr-un anonimat total. Cu exceptia celor care sunt pe Bursa, 3.000-4.000 de investitori activi, a celor 1.000 de brokeri, a BVB, a CNVM, a celor 5 membri din comisia de privatizare, a premierului Boc, a ziaristilor care scriu despre acest subiect (o colega imi spunea ca daca nu ar fi lucrat la ZF sa auda cum vorbim in redactie despre acest subiect, sigur nu ar fi stiut), a catorva investitori de pe la Londra si Varsovia, in rest este o liniste totala. 

Cea mai mare oferta de vanzare de actiuni catre public din istoria Romaniei, la cea mai mare companie si cea mai profitabila, o operatiune care ar trebui sa tina capul de afis al acestor zile, sa se vorbeasca despre ea la supermarket, la piata, la coltul strazii, sa curga intrebari la Basescu, Boc, la Guvern, la Bursa, la ziare, la brokeri se desfasoara intr-o liniste deplina. Ca si cum nu ar exista. Bine, mai este si varianta OTV, unde afli ca Boc, Basescu, Udrea, cei aflati la putere, vand pe nimic Petromul si daca Dan Diaconescu ajunge la putere toti cei responsabili de vanzare vor plati cu puscaria.

De vreun an premierul Boc si presedintele Basescu predica vanzarea pe Bursa a actiunilor statului la cateva companii mari - Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica. Ca sa se dezvolte piata de capital si sa atraga investitori, de toate natiile, si romani si straini, cu mii de euro sau cu zeci de milioane de euro. Probabil ca liderii nostri politici au citit ceva despre faptul ca asa a facut Polonia si a avut crestere economica, iar toata Europa o da ca exemplu pozitiv. Nu ca pe Romania, unde Guvernul se chinuie de trei ani sa scoata economia din recesiune, iar toti strainii asteapta intai rezultatele macroeconomice si rapoartele analistilor inainte sa reinceapa investitiile.

Citeste intreg editorialul pe www.zf.ro