Aceasta deoarece, in ultimele zile, consumul de energie al Romaniei a crescut la cote maxime, de peste 9.700 de MW, cu un varf de 9.730 de MW marti seara.

Pretul de luni de pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) este cu 40% mai mare decat cel din urma cu doua saptamani, inainte de episodul de ninsori si ger, cand energia se tranzactiona cu maximum 320 de lei pe MWh.

Totodata, pretul de luni este aproape dublu fata de cel inregistrat in urma cu un an in aceasta perioada, cand, in ziua de 18 ianuarie 2016 (o zi de luni), cotatia maxima era de 239 lei pe MWh.

Pretul de luni pe de piata spot romaneasca a fost, la un moment dat, chiar mai mare decat pe celelalte piete din regiune. Astfel, la ora 5:00, pretul din Romania era 49 euro pe MWh, in timp ce in Ungaria era 44 de euro, iar in Cehia si Slovacia, 38 de euro pe MWh.

La acea ora, Romania chiar a importat anumite cantitati de energie, cea mai mare fiind de 182 de MW la ora 5:52, potrivit datelor Transelectrica.

Luni, la ora 11:10, productia Romaniei era 10.526 MW, din care 9.027 MW consumul intern si 1.499 de MW export.

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, o Hotarare care prevede, printre altele, ca pot fi interzise exporturile de energie electrica in situatii de criza. Alte masuri prevad trecerea centralelor pe combustibil alternativ (pacura), dar si limitarea aprovizionarii cu energie pentru unii consumatori industriali.

Hotararea este o masura preventiva si temporara care poate fi aplicata doar in conditiile aparitiei unei situatii de criza pe piata de energie in perioada urmatoare (16 ianuarie - 15 februarie 2017) si doar daca este amenintata siguranta populatiei ori a Sistemului Electroenergetic, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.