"Pentru 2011, influenta energiilor regenerabile ar insemna o crestere de 2% a pretului final al electricitatii", a spus Lungu, afirmand ca anul viitor este prognozata o productie de 1,5 TWh de energie din surse regenerabile.

Potrivit acestuia, influenta surselor regenerabile in pretul final al energiei era in 2005 de doi bani pe MWh, iar in 2009 a ajuns la 1,21 lei pe MWh.

In 2010 influenta in pret va ajunge la 2,85 lei pe MWh, iar in 2011 ar putea fi intre sapte lei si 14 lei pe MWh, in functie de numarul de certificate verzi acordate pentru productia de energiei din surse regenerabile.

"Energia regenerabila este o necesitate pe termen lung, avand in vedere ca resursele conventionale se epuizeaza", a afirmat Lungu.

Romania poate atrage intre sapte si noua miliarde euro in sectorul energiilor regenerabile, a spus Gabriel Sidere, managing parter in firma internationala de avocatura Cameron Mckeena.

"Acum, sunt instalati 320 MW in eoliene. Problema este cum ajungem la circa 3.000 MW. Investitiile pana la 3.000 MW pot ajunge pana la sase miliarde de euro. Ce s-a realizat pana acum este foarte putin, comparativ cu Bulgaria", afirmat Sidere.

El a adaugat ca problema care "impieteaza" realizarea acestor investitii este cadrul de reglementare.

Directorul Dispecerului de energie din cadrul Transelectrica, Marian Cernat, a afirmat ca transportatorul de energie are in diverse stadii de avizare peste 31.000 MW in turbine eoliene.

"Sunt convins ca nu se vor instala toti acesti MW. Pentru sistemul nostru energetic, din calculele noastre, putem accepta undeva la 3.000 MW eolieni. Nu suntem impotriva centralelor eoliene, dar acestea trebuie facute durabil", a spus Cernat.

Potrivit lui Cernat, o masura de stimulare a investitiilor in energii regenerabile este stimularea consumului de energie in economia romaneasca.