Cele mai multe turbine eoliene sunt amplasate in Dobrogea, peste 500. Si s-au invartit cu o viteza ametitoare pe 7 ianuarie. Valoarea maxima de 731 de megawati pe ora a fost inregistrata la ora 9.30. Un adevarat record, in conditiile in care intr-o zi obisnuita, cand vantul bate cu 7-8 metri pe secunda, eolienele de la noi produc 150-250 de mw pe ora, adica de trei ori mai putin decat valoarea inregistrata pe 7 ianuarie.

Energia verde produsa de eoliene ar fi fost de ajuns pentru un oras mare precum Constanta sau Iasi. In Romania sunt instalate in acest moment peste o mie care produc 3% din totalul de energie. Investitorii in acest domeniu vor sa dubleze numarul de turbine pana la sfarsitul acestui an.

"Anul acesta este primul an cand avem o capacitate atat de mare instalata in Romania. Noi ne bucuram cand bate vantul, ne bucuram cand e furtuna in Dobrogea", povesteste Sebastian Enache, angajat intr-un parc eolian.

Investitia de la Fantanele a fost facuta de o companie din Cehia si este estimata la 1, 1 miliarde de euro. Strainii spera sa isi amortizeze costurile in cel mult 10 ani. Mai nou, orice proprietar isi poate asigura energia pentru locuinta prin acest sistem, primind subventie de la stat prin programul Casa Verde.

Conform datelor din Sistemul Energetic National prezentate pe site-ul societatii Transelectrica, sambata, in jurul pranzului, productia de energie eoliana a depasit si productia de energie hidro.