Ministerul Economiei a anunpat, vineri, că luni, la sediul Ministerului Economiei, va avea loc ceremonia de semnare a memorandumului de înțelegere între Beretta Holding și Societatea Uzina Mecanică Plopeni SA, filială a CN Romarm SA. 

La eveniment, va participa şi ministrul Economiei, Niculae Bădălău. Acesta a declarat în luna ianuarie că industria de apărare românească va fabrica o nouă armă de asalt, de ultimă generaţie, în colaborare cu compania Beretta, la standarde NATO, începerea producţiei fiind prevăzută în toamnă.

Fabrica de la Plopeni a fost aleasă de partenerul italian, iar pentru început 30% dintre componente vor fi fabricate pe plan local, preciza Bădălău în ianuarie.

Din partea holdingului Beretta va participa preşedintele Franco Gussalli Beretta, iar din partea Uzina Mecanică Plopeni, directorul general Tiberiu Alexandru Pîrvu.

După eveniment, va avea loc o tragere demonstrativă la Poligonul SPP din Popeşti Leordeni, Fortul 11, în prezenţa oficialilor români şi italieni.

Luan trecută, Bădălău spunea că România are nevoie de o industrie de apărare puternică, nu doar din perspectivă strategică, ci şi din perspectivă economică.

"În cadrul ministerului am industria de apărare, o industrie care a fost neglijată mulţi ani şi care, pentru prima dată, în acest an are un buget de 11 ori mai mare. (...) Avem nevoie de o industrie de apărare puternică, nu numai că e strategică, dar şi produce o valoare în economie. Avem IAR Braşov, care iar începe să fie renumit, producem pentru Armata Română, avem IOR Bucureşti, care bate la sistemele de 18 şi Zeiss şi Swarovski. (...) Toată producţia IOR Bucureşti se exportă în SUA. Adică economia românească a început să conteze, a început să fie cunoscută, produsele româneşti au început să apară, totul e să fie sprijinite", a afirmat Bădălău.

La începutul anului, Niculae Bădălău declara că o armă Beretta de ultimă generaţie ar putea fi produsă la Plopeni, negocierile cu italienii fiind finalizate în proporţie de 60%. Contractul ar putea să fie încheiat în vară şi în toamnă să aibă loc prima asamblare. El a subliniat că este vorba despre o armă cu recul zero şi că au avut loc discuţii şi cu cei de la Ministerul Apărării, care au testat arma. Investiția italienilor la Plopeni ar urma să ajungă la cinci milioane de euro.