"Dupa cum stiti, in programul anterior nu ne-am concentrat mult asupra companiilor de stat. Ele reprezentau doar o mica parte a programului. Tinta principala era stabilizarea macroeconomica. Acum ne-am concentrat mai mult asupra lor, ca sa le aducem sub controlul nostru. Dar, in ultima instanta, companiile de stat apartin poporului roman, astfel ca ca guvernul roman este responsabil cu buna lor functionare", a spus Franks.

Oficialul FMI a adaugat ca Guvernul trebuie sa se asigure ca persoanele care conduc companiile de stat se gandesc in primul rand la interesele poporului roman, nu la interesul propriu, al clientilor companiei, sau al angajatilor companiei.

"Cred ca guvernul si conducatorii companiilor sunt responsabili de randamentul companiilor de stat. Nu este treaba mea sa decid cum se conduc companiile. Ei trebuie sa-si stabileasca un plan, dar eu cred ca managerii companiilor trebuie sa raspunda pentru randamentul respectivelor companii", a continuat oficialul FMI.

Intrebat daca persoanele responsabile pentru administrarea nesatisfacatoare a acestor companii ar trebui concediate, Franks a evitat sa raspunda clar, spunand ca pe viitor contractele pentru conducerea acestor companii trebuie sa fie incheiate pe criterii de performanța.

"Contractele trebuie sa impuna niste performante. Faci lucrurile astea, primesti bonus, nu le faci, esti concediat. Este o metoda foarte buna. Oamenii trebuie sa dea socoteala pentru evolutia entitatilor de care raspund ei", a explicat Franks.

El a aratat ca in timpul misiunii FMI incheiata la inceputul acestei saptamani a fost stabilita o schita a un clandarului pentru privatizarea unor companii, dar si pentru aducerea de manageri privati la unele companii.

Intrebat cati bani ar putea obtine statul din privatizari, oficialul FMI a spus ca nu a fost stabilita cu autoritatile o suma exacta, insa este increzator ca pot fi obtinute sute de milioane de euro anul viitor.