Nicholas Taubman ca a fost rugat sa vorbeasca despre investitiile straine in tara noastra si a precizat ca s-au schimbat foarte multe lucruri, in cei sase ani de cand si-a incheiat mandatul de ambasador al Statelor Unite in Romania.

”Romania isi are mostenirea si viitorul sub propriile picioare, si este ceva ce nu cred ca cetateanul obisnuit realizeaza, dar are aceasta mostenire aici, acum, pentru urmatorii o suta de ani, si aceasta este energia”, a declarat Nicholas Taubman, referindu-se la explorarile Exxon din Marea Neagra.

El a precizat ca stie, potrivit unor surse de incredere, ca peste 25 trilioane metri cubi de gaz se afla in aceasta zona, fiind vorba despre o cantitate care ajunge pentru urmatorii o suta de ani.

Stiu ca se vorbeste despre multe piete de desfacere in Estul Europei, Ucraina si Republica Moldova, dar Vestul Europei trebuie sa fie cea mai buna piata a voastra, si trebuie sa gasiti o solutie sa ajungeti acolo, daca sunteti perseverenti, daca aveti produsele si sunteti credibili”, a mai spus Taubman, citat de Mediafax.

Romania poate fi un punct important de pe drumul matasii si poate fi un generator de energie pentru aceasta regiune”, a mai spus Taubman, precizand ca, daca Romania vrea sa fie mai influenta in intreaga Europa, trebuie sa aiba trei caracteristici.

Fostul ambasador al SUA in Romania a aratat ca primul atu al Romaniei, daca doreste aceasta influenta, il reprezinta oamenii si a adaugat ca Romania are o populatie de 21 de milioane de locuitori, din care multi muncesc prin intreaga Europa si pot fi atrasi inapoi.

A doua caracteristica pe care Romania trebuie sa o aiba este o economie puternica, a spus Taubman, precizand ca ”acesta este un lucru pe care Romania nu il are dezvoltat asa cum trebuie”. ”Energia va fi un factor catalizator al transformarii Romaniei. Romania poate fi partea de inceput a segmentului european al drumului matasii”, a mai precizat acesta.

Al treilea lucru pe care trebuie sa il aveti este o armata puternica. Va trebuie o armata puternica, pentru ca este bine sa preveniti situatiile in care cineva, un vecin sau altul, doreste sa va deposedeze de aceste bunuri pe care le aveti”, a mai spus fostul ambasador al SUA.

Nicholas Taubman a mai declarat ca si-ar dori ca Romania sa costruiasca un sistem de transport la cele mai inalte standarde. ”Autostrada Transilvania ar fi fost extrem de buna pentru a aduce oportunitati investitionale in aceasta zona, dar a esuat si este in acelasi stadiu in care era cand eram eu aici”, a precizat Taubman.

”Sunt lucruri pe care trebuie sa le construiti, trebuie sa aveti poduri mai inalte, trebuie sa aveti drumuri mai multe si mai bune. Ceea ce trebuie sa mai faceti este sa aveti conexiune pe fibra optica, care sa ajunga in fiecare parte a tarii. Industria nu va exista daca nu veti avea conexiune de internet catre intreaga lume, iar aceasta conexiune trebuie sa fie foarte rapida”, a mai comentat Nicholas Taubman.