"Trebuie sa se transforme pana la sfarsitul anului si RADET in societate comerciala, si apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015", a spus edilul, dupa sedinta CGMB, in care a fost aprobata solicitarea catre Guvernul Romaniei de emitere a unui act normativ cu privire la transferul actiunilor societatii Electrocentrale Bucuresti SA (Elcen) din proprietatea privata a statului roman in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti, in aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat in sedinta Guvernului din 27 martie 2013. 

Primarul Capitalei a precizat ca in iarna 2014-2015 RADET va fi o societate comerciala, iar Elcen, o alta, cu mentiunea ca a doua va fi, si ea, "sub jurisdictia" municipalitatii. 

Sorin Oprescu a mai spus ca va avea discutii cu reprezentantii Guvernului, pentru ca acestia sa gaseasca solutii astfel incat municipalitatea sa nu preia si datoriile pe care Elcen le are, in prezent, la terti. 

"Urmeaza sa incepem discutiile, pentru ca in momentul in care vor fuziona cele doua nu pot sa preiau cu aceleasi datorii pe care le are Elcen-ul, asa cum erau datoriile aberante la RADET", a spus edilul. 

In ceea ce priveste asigurarea caldurii si apei calde pentru locuitorii Capitalei, Oprescu a spus ca, asa cum municipalitatea a avut bani "pusi deoparte" pentru plata la zi a consumului bucurestenilor, si pe viitor acest lucru va fi asigurat.  Primarul general a mai precizat ca a cerut Guvernului spriinul financiar necesar constituirii stocurilor de combustibil pentru Elcen.  

Primarul Oprescu sustine ca fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice in Bucuresti, in felul acesta urmand sa fie stinse datoriile pe care Regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla si coordona atat productia, cat si distributia de caldura si apa calda.  Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, Elcen, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

Elcen a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.