"Interesul nostru pentru interconectarea Republicii Moldova la sistemele noastre de gaze naturale si energie electrica este maxim", a spus Nita, transmite Mediafax.

Gazoductul va putea transporta intr-o prima faza 500 milioane metri cubi, iar intr-o etapa urmatoare va fi construita o statie de comprimare. Acest proiect va fi lansat in 2014, in urma unei investitii de 10-20 milioane euro.  Pentru a atinge capacitatea maxima, va fi nevoie si de constructia unui gazoduct intern suplimentar, care sa lege Ungheni de Chisinau. 

Valeriu Lazar, viceprim-ministru si ministru al economiei in Republica Moldova, a afirmat, raspunzand unei intrebari, ca in prezent Moldova importa gaz de la Gazprom, prin Ucraina, iar pentru cel romanesc va plati "pretul pe care il va oferi piata". 

"Operatorul de sistem importa sub trei miliarde de metri cubi anual. (...) La acest moment, pretul pe piata este in jur de 500 dolari mia de metri cubi, vorbesc de un pret mediu la consumator. Observati ca este mai mare decat pretul de piata in Romania. Stim ca si in Romania odata cu liberalizarea pietei pretul va fi in crestere. Estimarile arata pe un orizont de timp de patru-cinci ani ca oricum pretul de piata in Romania va fi atractiv pentru furnizorii din Republica Moldova", a spus Lazar. 

Si Nita a raspuns ca Romania va vinde gazele la pretul pietei: "Nu stiu, 400-450 (dolari pe mia de metri cubi - n.r.) nu stiu cat este, cat va fi in Europa la vremea respectiva".

ANRE: Romania va exporta in 2-3 ani gaze in R. Moldova, Bulgaria si Ungaria

Romania va exporta in 2-3 ani gaze in Republica Moldova, Bulgaria si Ungaria, odata ce vor fi construite conductele de interconectare, a declarat joi presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet. 

Exportul de gaze este o cerinta a Comisiei Europene, care a criticat Romania pentru lipsa retelelor de interconexiune a retelelor de gaze cu statele vecine. 

Consumul de gaze al Republicii Moldova este de 0,9 miliarde metri cubi, a afirmat Havrilet, prezent la o conferinta pe teme energetice.  Comparativ, Romania consuma anual 14 miliarde de metri cubi, din care circa 80% din productia interna. Cei mai mari producatori sunt OMV Petrom si Romgaz. 

Havrilet a adaugat ca extractia gazelor din Marea Neagra va face ca Romania sa devina un exportator net de gaze naturale. Rezervele de gaze din Marea Neagra sunt explorate de companii precum OMV Petrom, ExxonMobile si Sterling Resources. 

Proiectele de conectare a conductelor de gaze ale Romaniei cu statele vecine se afla in discutii la nivel politic de mai multi ani. Deocamdata, Romania are o conducta de gaze doar cu Ungaria, a carei constructie a fost finalizata in 2010, dupa aproximativ zece ani de discutii.