Romania a cheltuit pana acum 20 de milioane de euro pentru proiectul Nabucco, insa deocamdata investita nu este singura.

Victor Ponta, premierul Romaniei: "Exista si posibilitatea de sau exista si un alt proiect, sa zic, concurent. Ori pentru Romania e important ca proiectul care se va realiza sa fie acest Nabucco Vest, cel care vine Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si merge mai departe in Austria spre toata Europa. Mai ramane sa se ia decizia politica."

Decizia sta in mainile unui consortiu britanico-norvegiano-azer, care ar putea hotari foarte usor sa livreze gazele Italiei, prin Marea Adriatica, in locul Nabucco. Proiectul la care participa si Romania aduce gazul in centrul Europei si asigura insa o piata mult mai mare decat conducta prin Grecia si Albania. Iar pentru noi ar insemna in primul rand independenta energetica fata de Rusia.

Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie: "E logic ca daca ai mai multi competitori, iei de unde ai pret mai bun. Si sa nu mai fim la mana Gazprom cu care nu poti negocia ca iti impune ce pret vrea si aia e".

Miza pentru aducerea gazelor caspice in Europa este enorma. Zacamantul din Sah Deniz, Azerbaidjan, ar putea sustine consumul de gaze din 20 de tari, timp de 400 de ani. Pana la decizia finala, pe care o vom sti la finalul lunii iunie, constructia gazoductului este gata de lansare, spun oficialii.

Hans-Peter Floren, presedintele Comitetului Director Nabucco: "Am stabilit conditiile prin care alti investitori pot participa la asociere si subscriere. Am pregatit intreg terenul in eventualitatea in care Nabucco va fi selectata de Shah Deniz ca ruta preferata".

Constructia ar putea sa inceapa in 2015, iar primele gaze vor ajunge in Romania patru ani mai tarziu. Nabucco Vest va avea o lungime de 1.300 kilometri, din care 470 vor fi pe teritoriul nostru. Realizarea conductei implica 10.000 de muncitori si 2,5 milioane de tone de otel.