"Livrarile de gaze rusesti catre Romania au scazut ieri cu 13% in raport cu nominalizarile Transgaz. Volumul total al livrarilor de gaze rusesti din aceasta perioada este la un nivel foarte scazut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, in conditiile in care productia Romaniei este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

In prezent, consumul de gaze se situeaza la circa 22 milioane de metri cubi pe zi, iar din productia de aproximativ 31 milioane de metri cubi, circa 9 milioane de metri cubi se inmagazineaza in continuare zilnic.

"Nu exista niciun motiv de ingrijorare, trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu astfel de situatii generate de Gazprom. Volumele pe care le importam sunt foarte mici, iar Romania este pregatita sa faca fata foarte bine acestei ierni fara ca populatia sa aiba de suferit", a declarat, in comunicat, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Romania a inmagazinat pana in prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Nicolescu a discutat marti cu ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Oleg Malginov, despre reducerea livrarilor de gaze din luna septembrie, in urma careia a anuntat ca "nu s-a confirmat faptul ca situatia nu va continua in acelasi registru".

Ministrul Economiei: Romania are asigurat necesarul de gaze naturale

Ministrul Economiei, Constantin Nita, a sustinut, joi, ca reducerea cu 13% a livrarilor de gaze catre Romania de catre Gazprom nu afecteaza necesarul de gaze si ”nu vor fi probleme”, insa a evitat sa spuna care este termenul pentru care necesarul este asigurat.

”Transgaz primeste, el primeste gazul natural pe care il transporta catre beneficiari. Daca nu exista beneficiari, nu transporta (...) Inseamna ca unele contracte existente intre importatorul roman si exportatorul respectiv, respectiv exportatorul principal Gazprom sufera anumite modificari. Asta este o chestiune care se discuta in principal intre cei doi parteneri”, a raspuns ministrul, citat de Mediafax.

Nita a fost intrebat daca exista riscuri legate de asigurarea necesarului de gaze naturale pentru Romania. ”Necesarul de gaze naturale este asigurat de catre cele doua companii romanesti, Petrom si Romgaz, si nu vor fi probleme”, a spus ministrul.

Intrebat la ce termen se refera atunci cand sustine ca ”nu vor fi probleme”, daca este vorba de un interval precum urmatorii cinci ani, Nita a raspuns: ”Exista in discutie strategia energetica a Romaniei care probabil ca va mentiona foarte clar care este necesarul de gaze naturale al Romaniei pe urmatorii ani si ce va trebui sa facem in perspectiva acestora”.

Grupul rus Gazprom a redus, in prima parte a lunii septembrie, volumele de gaze livrate unor companii din Romania, fara sa ofere vreo explicatie. Importurile de gaze rusesti sunt insa extrem de reduse in aceasta perioada, iar Romania dispune de rezerve suficiente pentru perioada de iarna.

Nicolescu afirma, in prima parte a lunii septembrie, ca populatia nu va avea de suferit la iarna din cauza reducerii volumelor de gaze importate din Rusia.

Departamentul pentru Energie mentioneaza ca in ultima perioada Dispeceratul Gazprom din Sofia a anuntat de mai multe ori reducerea livrarilor de gaze naturale catre Romania, dar ca potrivit datelor centralizate de Transgaz o singura astfel de intentie s-a si materializat intr-o scadere efectiva a livrarilor.