"In prima saptamana din februarie am primit cereri de crestere a livrarilor cu 50%. Nu am raspuns pozitiv acestor solicitari", a declarat Medvedev dupa o intalnire in Lituania cu premierul din aceasta tara, Andrius Kubilius, scrie Mediafax.

Medvedev a spus ca tarile europene au rezerve suficiente de gaze pentru a evita problemele.

"Consumatorii din Europa nu vor avea de suferit intrucat pot fi utilizate rezerve de gaze suficiente pentru 30 de zile", a aratat oficialul Gazprom.

Europa este afectata de mai multe zile de un val de frig care a dus la moartea a 450 de oameni.

Gazprom, care trebuie sa satisfaca necesarul de pe piata din Rusia, afectata la randul ei de temperaturile foarte scazute, a anuntat duminica faptul ca nu poate majora livrarile in UE.

Grupul a recunoscut totodata ca a redus livrarile de gaze cu 10% timp de mai multe zile, dar ca acestea au revenit ulterior la nivelul normal.

Tarile din UE importa patru cincimi din necesarul de gaze, iar achizitiile din Rusia reprezinta o treime din importurile europene. Un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Marlene Holzner, a declarat luni ca livrarile de gaze din Rusia au crescut, dar nu sunt inca la nivelul de dinainte de saptamana trecuta in Romania, Germania si Italia.

Consumul de gaze din Romania a atins in ultimele zile valori record, depasind 70 de milioane de metri cubi pe zi. Importurile reprezinta in aceasta perioada aproximativ 25% din consum, diferenta fiind asigurata cu gaze din productia interna si depozite.

De ce nu putem folosi gaz din productia interna si suntem nevoiti sa importam de la rusi. Neglijenta care ne costa 5 mil. de dolari pe zi VIDEO