Masura, care prevede reducerea temporara a accizelor carburantilor, va fi aplicata timp de trei luni, inainte de intrarea in vigoare a unui mecanism permanent menit sa limiteze cresterea preturilor, a explicat Moscovici.

"Aceasta decizie va fi aplicata in termen de 24 de ore, astfel ca preturile vor scadea imediat", a adaugat ministrul, explicand ca efortul bugetar va fi de aproape 300 de milioane de euro.

Guvernul francez a optat pentru o "reducere modesta si provizorie" a accizelor carburantilor pentru a lupta cu cresterea preturilor la pompe, o solutie costisitoare pentru stat, dar mai simpla decat inghetarea preturilor, propusa initial de presedintele Francois Hollande in campania sa electorala.

Aceasta promisiune, considerata populista de catre reprezentantii dreptei, a fost pusa intre paranteze dupa alegeri din cauza scaderii temporare a cotatiei petrolului.

In urma revenirii la crestere a cotatiei petrolului, ministrul Economiei a declarat saptamana trecuta ca analizeaza toate optiunile aflate la dispozitie pentru a contracara majorarea preturilor carburantilor, care afecteaza puterea de cumparare a francezilor.

Guvernul si presa din Germania au criticat insa planul francez de scadere a preturilor carburantilor prin reducerea temporara a accizelor, desi majoritatea germanilor ar vrea o initiativa similara, relateaza AFP. 

Guvernul german considera ca reducerea preturilor decisa de Franta va avea un impact numai pe termen foarte scurt. 

Pentru Berlin, preturile carburantilor ridica o problema de concurenta, a explicat purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert. Seibert a afirmat, totodata, in aceasta saptamana ca reducerea preturilor carburantilor nu face parte din atributiile guvernului. 

Presa din Germania a avut miercuri relatari ample despre planul guvernului francez menit sa duca la scaderea preturilor carburantilor.  Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung considera ca guvernul de la Paris vrea sa isi faca reclama cu masuri izolate si "astfel Franta ramane impotmolita in loc sa se reformeze".

Potrivit unui sondaj publicat duminica de publicatia Bild, 78% dintre germani, confruntati ca si francezii cu preturile record ale carburantilor, ar vrea cel putin temporar reducerea accizelor.