Unitatile eoliene vor primi, pana in 2017, un numar de 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 1,25 de certificate verzi, potrivit unei hotarari aprobate de Executiv. 

In prezent, centralele eoliene primesc doua certificate verzi pana in 2017, respectiv un certificat verde dupa 2018.

Pentru cele fotovoltaice, numarul acestor certificate va fi redus, din 1 ianuarie, de la 6 la 3 pe MWh de energie electrica. 

In cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalata de el mult 10 MW, numarul certificatelor verzi va scadea de la trei la 2,3 certificate verzi pe MWh de electricitate.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a constatat, in prima parte a anului, in urma unui studiu, ca producatorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsa, prin raportare la costul investitiilor in centrale de productie, si a recomandat Guvernului reducerea numarului certificatelor verzi acordate.

Sistemul certificatelor verzi reprezinta modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.  Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile.

Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. 

Pe langa reducerea numarului de certificate verzi, Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017 pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018 pentru centralele eoliene.