El a precizat ca investitorul strategic va trebui sa isi asume datoriile combinatului, pastrarea locurilor de munca, realizarea investitiilor si derularea negocierilor pentru Arpechim. El a admis ca problema datoriilor Oltchim catre AVAS va trebui rezolvata inainte de a initia noul proces de privatizare, scrie Mediafax.

Premierul a sustinut ca si-ar dori la Oltchim si un investitor american, englez sau francez, dar a precizat ca investitorii din aceste tari dispun deja de propriile combinate si ca doar grupul rus TISE s-a aratat interesat in mod concret.

In privinta noii conduceri a Oltchim, seful Guvernului a aratat ca asteapta ca aceasta sa rezilieze toate contractele cu firmele "capuse", sa reporneasca sectiile care pot asigura o productie "realista", nu pe stoc, si ca colaboreze cu consultantul pentru stergerea datoriilor combinatului si pregatirea noii privatizari.

Intrebat cine este autorul planului guvernamental de "salvare" a Oltchim, premierul a aratat ca principala parte a planului revine ministrului de Finante, Florin Georgescu, acesta beneficiind si de sprijinul ministrului Economiei.

Directorul general al producatorului de energie electrica si termica CET Govora, Mihai Balan, a preluat conducerea Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), numirea fiind aprobata marti de catre CA al combinatului.

Oltchim a fost condus timp de 21 de ani de Constantin Roibu, care a demisionat din functie la inceputul lunii septembrie. Combinatul chimic se afla in portofoliul statului, prin Ministerul Economiei.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, iar procesul de vinzare a actiunilor statului in companie va fi reluat.