"Au avut loc discutii la Consiliul Concurentei, unde, in prezenta ministrului Varujan Vosganian, au fost trecute in revista procedurile si pasii de urmat pentru indeplinirea conditiilor cerute de catre Comisia Europeana in vederea acordarii unui ajutor de stat pentru Oltchim in valoare de 20 de milioane de euro. Ministrul Varujan Vosganian intentioneaza, impreuna cu reprezentanti ai investitorilor relevanti la Oltchim, sa se deplaseze la Comisia Europeana pentru a avea discutii pe acest subiect cu vicepresedintele CE, Joaquin Almunia. Avand in vedere importanta problematicii Oltchim – economica, sociala, regionala – solutia propusa de Ministerul Economiei ar putea urma calea Parlamentului, in vederea luarii unei decizii politice", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Vosganian a invitat vineri la sediul ministerului reprezentanti ai furnizorilor, actionarilor, sindicatelor, creditorilor, bancilor si administratorului judiciar pentru a le prezenta detalii privind intrarea in insolventa pentru privatizare si in vederea gasirii solutiilor pentru continuarea activitatii combinatului chimic.

Potrivit comunicatului, Wojciech Zaremba, reprezentantul Petro Carbo Chem SE (PCC SE), principalul actionar minoritar al Oltchim, a declarat ca sustine "in totalitate" solutia propusa de Ministerul Economiei, de intrare in insolventa a combinatului in vederea privatizarii.

In plus, PCC SE s-ar fi angajat sa furnizeze materia prima necesara functionarii combinatului si sa sprijine initiativa ministeriala, "inclusiv facand lobby la Bruxelles".

Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim, consortiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentata de Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring RPRL, reprezentata prin Niculaie Balan, a prezentat etapele cronologice ale procedurii de insolventa, astfel incat toate partile interesate sa fie informate in mod transparent cu privire la procedurile de urmat.

Privatizarea Oltchim se afla pe lista angajamentelor Guvernului incluse in scrisoarea de intentie convenita la inceputul acestei saptamani cu misiunea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Oltchim a incheiat anul 2012 cu datorii totale de peste 2,68 miliarde lei. Printre creditori Oltchim se numara BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica SA, SALROM si CFR Marfa. Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa a Oltchim dupa ce anul trecut a esuat in incercarea de a privatiza compania. Statul nu a avansat inca un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.