Instanta a luat aceasta decizie in baza articolului 32 din Legea insolventei (85/2006).  Prin aceeasi decizie, luata miercuri, Tribunalul Bucuresti respins mai multe cereri de opozitie facute de Andritz Viena si Andritz Elvetia. 

Comitetul Creditorilor a aprobat, in 18 iunie, planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar compania va reveni pe piata probabil saptamana viitoare, urmand ca imediat sa fie initiata procedura de listare a unui pachet minoritar de actiuni, a anuntat, in Guvern, premierul Victor Ponta. 

"Aseara, Comitetul Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica, deci, probabil saptamana viitoare, Hidroelectrica, dupa un an de zile de lupte grele de tot, fara contracte cu «baieti destepti», fara pierderile la Videanu in buzunar, fara toate celelalte afaceri necurate, pe profit, revine pe piata", a spus Ponta. 

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca va lista 10% din actiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolventa.

La inceputul lunii iunie, Tribunalul Bucuresti a respins ultima contestatie formulata de fostii parteneri ai companiei, respectiv a firmei Alpiq RomIndustries. Astfel, toate cele 75 de contestatii au fost solutionate, ceea ce a permis administratorului judiciar Euro Insol inregistrarea la Tribunalul Bucuresti a tabelului definitiv al creantelor impotriva debitoarei Hidroelectrica si ulterior a planului de reorganizare.

Inca de atunci s-a dat ca termen 26 iunie 2013 iesirea Hidroelectrica din insolventa.

Valoarea creantelor revendicate de cei 381 creditori insumeaza 5,4 miliarde de lei, din care 3,5 miliarde de lei au fost recunoscute de catre administratorul judiciar. Suma de 1,1 miliarde lei a fost respinsa, iar 800 milioane de lei au fost admise sub conditia prezentarii unor documente justificative suplimentare.

Principala cauza a insolventei Hidroelectrica o reprezinta incheierea contractelor bilaterale cu traderii de energie electrica prin care societatea a fost prejudiciata cu peste 1,1 miliarde euro.

Viitoarea conducere a companiei va trebui sa prioritizeze investitiile incepute, declara recent ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, la Mediafax Talks about Energy.

"Ne vom preocupa sa promova managementul profesionist, asa cum s-a facut la toate companiile, apoi vom lista 10% pe bursa. Vom stabili o lista de prioritati pentru ca sunt multe investitii incepute. Trebuie sa revenim la ceea ce am spus dintotdeauna, si anume la eficienta", a afirmat Nita.

El a adaugat atunci ca producatorul de electricitate va plati datoriile esalonat, aratand ca fostele conduceri ale companiei au facut cheltuieli nejustificate.

"Sunt lucruri care vor trebui analizate foarte strict si sever. Chiar daca iese din insolventa, va ramane cu datorii care vor trebui esalonate. Conducerea a investit in pamant miliarde de euro", a adaugat Nita.

Hidroelectrica a inregistrat in primul trimestru un profit brut de 144 milioane lei (32,8 milioane euro), de la o pierdere de 136 milioane lei in primele trei luni ale anului trecut, si a avut o cifra de afaceri de 661 milioane de lei (150,7 milioane euro), in urcare cu 15,7%.

Hidroelectrica a intrat in insolventa la finele lunii iunie 2012. Printre cauze se numara vanzarea energiei in anii anteriori la preturi scazute catre "baietii destepti".

De ce a intrat in insolventa Hidroelectrica: "Salariul mediu aici este de 1.643 euro. Un sofer primeste 9.900 lei pe luna"

Dupa 20 de ani: Insolventa Hidroelectrica este una "soc" si "istorica", spun administratorii judiciar si special