Euro Insol a inregistrat luni tabelul preliminar de creante, vineri urmand sa aiba loc prima adunare a creditorilor, scrie Mediafax.

"S-au inregistrat 381 de declaratii de creante, in conditiile in care noi am notificat 839 de creditori dupa intrarea in insolventa a Hidroelectrica", a spus Borza intr-o conferinta de presa.

La 20 iunie, data intrarii in insolventa, Hidroelectrica avea inregistrate in contabilitate datorii de 3,66 miliarde de lei, iar valoarea totala a sumelor solicitate de cei 381 de creditori din tabelul preliminar se ridica la 5,49 miliarde de lei.

Administratorul judiciar a admis creante de 3,5 miliarde de lei, a admis sub conditie alte datorii de 804,1 milioane de lei, nivelul cererilor respinse ridicandu-se la 1,17 miliarde de lei.

Valoarea sumelor cu care au dorit sa se inscrie "baietii destepti" in tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica, companie aflata in insolventa, se ridica la 870,5 milioane lei, pretentiile fiind respinse de administratorul judiciar.

Borza a spus ca dintre cei 839 de creditori notificati, 458 nu s-au inscris la masa credala, valoarea cererilor neinregistrate fiind insa de 11,6 milioane de lei.

"Unele sume au fost mai mici de 120 de lei, valoarea taxei de timbru pentru inregistrare", a adaugat el.

Referindu-se la creantele garantate, seful Euro Insol a spus ca sunt incluse in tabel zece banci si o persoana fizica, iar administratorul judiciar a admis cereri de 1,69 miliarde de lei, din totalul solicitat de 1,82 de miliarde de lei.

Persoana fizica cu o creanta garantata de 70.000 de lei este Nicolae Bucurenciu, care a vandut catre Hidroelectrica un teren cu plata in rate.

Cel mai mare creditor garantat este BRD, cu o creanta admisa a 426,3 milioane de lei. Alte institutii bancare cu creante garantate admise sunt Citibank Europe (276,3 milioane lei), ING Bank (creanta admisa de 394,8 milioane lei), RBS (128,2 milioane lei), Banca Transilvania (107,9 milioane lei) si BCR (277 milioane lei).

Creantele salariale admise conform evidentelor contabile si sub conditie se ridica la 9,7 milioane lei, respectiv 1,6 milioane lei.

Borza a afirmat ca tabelul preliminar a fost inregistrat la Tribunal si va fi trimis tot luni spre publicare in buletinul procedurilor de insolventa. Creditorii nemultumiti de inscrierea creantei pot contesta masura administratorului judiciar in termen de 5 zile lucratoare de la publicarea in buletinul procedurilor de insolventa.