"Exista riscul ca Hidroelectrica, intr-adevar, sa intre in insolventa si sa fie lichidata intr-o jumatate de an, daca nu se lua masura reorganizarii in vederea eficientizarii. Decizia insolventei a fost luata pentru reorganizare si eficientizare", a spus Chitoiu.

El a aratat ca 95% din energia electrica produsa de companie nu este tranzactionata pe piata concurentiala, ci livrata prin contracte bilaterale (in proportie de 75%), la preturi cu 40-50% mai mici, si pe piata reglementata.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a anuntat recent ca vrea sa gaseasca solutii amiabile privind contractele directe de vanzare a energiei, urmand sa initieze in iulie discutii cu beneficiarii acordurilor, mentionand insa ca, daca acestia nu vor accepta noile conditii, contractele vor fi denuntate.

Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.