Strategia de restructurare administrativ teritoriala a Hidroelectrica, propusa de administratorul judiciar EuroInsol, a fost aprobata in sedinta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din 29 mai. 

Astfel, sucursalele Oradea, Sibiu, Slatina, Targu Jiu, Buzau, Caransebes au fost transformate in uzine si integrate in sucursalele Cluj, Sebes, Ramnicu Valcea, Portile de Fier, Curtea de Arges si Hateg. A saptea sucursala este Bistrita, care a preluat de la SH Buzau centralele Calimanesti si Movileni. 

"Comasarea sucursalelor va conduce la o mai mare competivitate a producatorului de energie, prin reducerea costurilor de exploatare si va garanta o profitabilitate crescuta a societatii in contextul evolutiei descrescatoare a pretului megawatt-ului in piata, pe fondul cresterii productiei de energie electrice in Romania si a scaderii consumului", se arata intr-un comunicat al companiei.

Dinamica numarului de unitati teritoriale din subordinea producatorului de energie hidro a fost in continua crestere, ajungand de la 9 intreprinderi electrocentrale in anul 1989, cand erau puse in functiune amenajari cu o putere instalata de peste 90% din cea actuala, la 13 sucursale, incepand din 2010. 

"Cresterea numarului sucursalelor in acest interval de timp nu a avut la baza ratiuni tehnice sau economice, ci exclusiv politice", se spune in comunicat. 

Printre avantajele noii structuri organizatorice se numara o mai buna coordonare operativa a capacitatilor de productie, un raport mai echilibrat intre valorile puterilor instalate si energiilor aferente sucursalelor si un cost un cost specific de productie (lei/MWh) mai echilibrat intre sucursale.  Totodata, restructurarea asigura posibilitatea scaderii costurilor prin comasarea unor structuri administrative, adaptate volumului specific de activitate, reducerea numarului functiilor de conducere si redimensionarea schemei de personal. 

"Transformarea actualelor sucursale in uzine va reduce, avand in vedere actualele organigrame aprobate pentru acestea, cu circa 300 numarul de posturi la nivelul societatii. Economia estimata la fondul de salarii este de circa sase milioane de euro/an", potrivit sursei citate. 

Totodata, renuntarea la o serie de spatii de birouri, supradimensionate fata de numarul de personal, relocarea acestuia in spatii adecvate si valorificarea acestor spatii prin vanzare, vor genera incasari estimate la 20 milioane euro.  Cheltuielile din reducerea posturilor de conducere de la 52 la 34 vor fi mai mici cu o suma estimata la aproximativ 3,1 milioane lei/ an.