Productia interna de gaze naturale a totalizat, in perioada ianuarie-octombrie 2016, 6,122 milioane tep, fiind cu 991.800 tep (13,9%) sub cea din primele 10 luni ale anului trecut.

Conform proiectului Strategiei Energetice a Romaniei, publicat pe site-ul ministerului de resort, productia anuala de gaze naturale este de asteptat sa scada usor, pana la o medie de 9-10 miliarde mc pentru perioada 2016-2030.

Documentul mentioneaza ca productia de gaze naturale va scadea, dupa ce atinge un nou varf de 132 TWh in 2025, ca urmare a productiei din Marea Neagra, la 96 TWh in 2030 si la 65 TWh in 2050. Scenariile de pret mic prevad o scadere catre zero a productiei de gaze incepand cu 2045.

Rusii scumpesc gazele europenilor

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexey Mille, declara, insa, saptamana trecuta ca pretul mediu pentru gazele naturale livrate Europei ar urma sa fie mai mare in primul trimestru din 2017 decat in ultimul trimestru din 2016.

In ultima vreme pretul gazelor a crescut pe piata spot in relatie cu pretul petrolului si exista o tendinta de crestere pentru acesta din urma, a estimat Alexey Miller.

"Vedem deja dinamica preturilor pentru petrol si produse petroliere in trimestrul patru si, pe cale de consecinta, influenta lor asupra pretului gazelor. De aceea putem spune ca pretul mediu pentru livrarea de gaze pe piata europeana va fi mai mare in primul trimestru din 2017 decat in ultimul trimestru din 2016", a spus Miller.

Seful Gazprom a mai spus ca grupul rus are dreptul de a limita livrarile daca Ucraina va incepe sa ia, ilegal, o parte din gazele naturale care tranziteaza Ucraina.

"Contractul din 2009 stipuleaza foarte clar ca, daca Ucraina va incepe sa ia gaz fara sanctiuni, Gazprom are dreptul de a limita livrarile cu cantitatea luata in mod ilegal. Este analizata si posibilitatea ca Gazprom sa inceteze complet livrarile", a subliniat Alexey Miller.

In primele sase luni ale acestui an, vanzarile de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, pana la 1.755 miliarde ruble (24 miliarde de euro) gratie unui avans de 19% a vanzarilor spre Europa. Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.