"Sezonalitatea explică parţial activitatea slabă. Multe firme au închis porţile în iulie pentru o lună întreagă de concediu, dar cauza principală a stagnării este rata insuficientă a comenzilor interne şi externe. Rezultatele slabe şi contextul dificil pun presiune pe aşteptările managerilor despre viitor. Încrederea continuă să scadă", sunt concluziile Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management.

Potrivit studiului, creşterea producţiei s-a oprit la 52 de puncte, aproape de 50 care înseamnă creştere zero, iar stocurile au rămas la 46 de puncte. Comenzile noi sunt aproape de contracţie - 51 faţă de 53 în iunie, cele pentru export nu şi-au revenit din contracţie (46 de puncte), în timp ce importurile de materii prime s-au oprit la nivelul lunii iunie, respectiv 52 de puncte.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, indicatorul arată reducerea numărului de salariaţi - 47 de puncte.

Costurile de producţie rămân în zona de expansiune - 62 în iulie, faţă de 63 în iunie, iar preţurile încasate de firme au fost în uşoară creştere (55 de puncte).

"Indicatorul global de încredere a managerilor a căzut la 52 de puncte, faţă de 70 cât avea în ianuarie. Scăderea din ultimele 6 luni a fost liniară şi continuă. A crescut probabilitatea ca în lunile următoare încrederea managerilor să cadă în teritoriul negativ (sub 50 de puncte)" , spun reprezentanţii studiului.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Barometrul prezintă activitatea din industrie în luna iulie 2019. Acesta a fost realizat pe un eşantion de 283 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 22 - 27 august 2019.