"In experienta mea, cel mai bun mod pentru a crea locuri de munca, salarii mari si pentru a stimula cresterea economica este ca intreprinderile private sa lucreze in parteneriat cu cheltuielile publice. Crucial este sa ai un climat investitional care creeaza conditii concurentiale echitabile astfel incat toate industriile sa poata lucra eficient si corect. In momentul de fata trebuie sa spun ca Guvernul roman nu isi respecta promisiunile", a apreciat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KMG International, intr-un interviu acordat portalului de stiri EU Today si preluat de Agerpres.

Azamat Zhangulov a subliniat ca tot ceea ce a fost facut in numele KMG International (actuala denumire a Grupului Rompetrol) a fost legal, cu aprobarea Guvernului.

"Suntem cumparatori de buna credinta si integri. Vrem sa ne crestem afacerile aici, sa continuam sa facem investitii si sa cream locuri de munca. Intrebarea la care doar statul poate raspunde este daca ne lasa si daca putem sa ne reluam afacerile", a precizat Azamat Zhangulov. "Suntem gata sa distribuim aproximativ 300 de milioane de dolari catre statul roman in conformitate cu acordul nostru. Suntem gata de asemenea sa infiintam, in parteneriat, un fond de dezvoltare pentru Romania in valoare de pana la un miliard de dolari. Suntem pregatiti dar deocamdata nu putem incheia aceste acorduri doar din partea noastra, avem nevoie si de participarea statului. Pentru moment statul roman si-a inghetat angajamentele si responsabilitatile in ceea ce ne priveste", a declarat Azamat Zhangulov.

In Romania, KMG International opereaza rafinaria Petromidia Navodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an si cea mai mare unitate de profil, rafinaria Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune (1905) si unicul producator de bitum si hexan, dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL si 6 depozite.

In luna mai a acestui an, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinaria Petromidia, in cadrul unui dosar penal care vizeaza modul in care a fost privatizata rafinaria. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, in care a fost judecat si omul de afaceri Dinu Patriciu. Suma totala pe care a fost instituit sechestrul este de aproximativ 3 miliarde de lei, reprezentand valoarea estimata a prejudiciului in dosar.

Companiile KazMunayGas, Oil Field Business Solutions si SC Rompetrol Rafinare au fost introduse de procurori ca parti responsabile civilmente in dosarul Rompetrol, iar reprezentantii acestora au dat declaratii la DIICOT.

Surse judiciare, citate de EurActiv.ro, declarau, saptamana trecuta ca fostul premier Victor Ponta este vizat de o ancheta a DNA in legatura cu modul in care, printr-o hotarare de guvern pe care a semnat-o, compania kazaha KazMunayGas a scapat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorica a Rompetrol.

Procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de intelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale. Dosarul a fost deschis in 2015, cand procurorii au inceput urmarirea penala in rem pentru trafic de influenta si luare de mita.

Ponta a semnat, in ianuarie 2014, o hotarare de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de intelegere cu kazahii care au cumparat Rompetrol, dupa ce Curtea Constitutionala s-a opus validarii prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat.

Pe 17 martie, procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara ca dosarul Rompetrol disjuns din cel in care a fost judecat Dinu Patriciu, are 3.100 de volume si estima ca se vor vedea "progrese" cu privire la aceasta speta.

In 2001, Dinu Patriciu a cumparat de la FPS pachetul majoritar de actiuni de la rafinaria Petromidia, iar in anul 2003 Guvernul Nastase a adoptat o ordonanta de urgenta prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanta in valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate in obligatiuni subscrise de catre stat.

In anul 2007, Dinu Patriciu a vandut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde euro, iar in luna mai 2016 compania chineza CEFC a anuntat ca va plati 680 milioane de dolari pentru achizitia a 51% din actiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).