Un acord ar combina al patrulea şi al doilea producător de oţel din Europa şi ar marca cea mai recentă încercare de consolidare pe scară largă, după ce planificata societate mixtă dintre Thyssenkrupp şi Tata Steel a fost blocată în 2019.

"Liberty Steel va începe în scurt timp procedura detaliată de due diligence şi va analiza datele financiare cheie ale diviziei de metalurgie a Thyssenkrupp", a anunţat miercuri Liberty, potrivit Agerpres.

Thyssenkrupp, care a confirmat că a fost de acord să-şi deschidă rapoartele financiare pentru reprezentanţii Liberty, a precizat că vrea să ia o decizie privind potenţiala tranzacţie până în martie.

Analiştii Deutsche Bank estimează că în urma unui acord între Liberty Steel şi Thyssenkrupp s-ar realiza economii de 200-300 milioane de euro, iar obstacolele autorităţilor de reglementare ar fi mai reduse decât în cazul altor tranzacţii potenţiale pe care le-ar putea realiza grupul german cu Salzgitter sau Tata Steel.

Liberty, cu sediul în Marea Britanie, este deţinută de GFG Alliance şi este condusă de Sanjeev Gupta. Liberty Steel face achiziţii în Europa. Recent, a anunţat achiziţionarea afacerii Hayange din Franţa, care produce şine de cale ferată, de la British Steel.

În luna iulie a anului trecut, Liberty Steel a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal.

Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent, faţă de aproximativ 27.000 de angajaţi în domeniul metalurgiei ai Thyssenkrupp.

Directorul general al Thyssenkrupp, Martina Merz, a anunţat recent că firma ia în considerare toate opţiunile pentru această divizie, inclusiv vânzarea unei participaţii Guvernului german.

Grupul ThyssenKrupp este prezent şi în România prin toate cele cinci divizii ale sale, respectiv metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii.