"Cred ca daca Romania se bazeaza in continuare doar pe relatiile economice intracomunitare, nu avem nicio sansa sa ne dezvoltam. Piata UE este o piata care s-a contractat in foarte multe domenii, este o piata in continuare - nu la nivelul normelor, ci la nivelul realitatii - destul de restrictiva. Nu stiu cate companii romanesti pot cu adevarat, la modul realist, sa castige o licitatie in Germania, Franta sau Italia. Companiile germane, franceze, italiene castiga toate licitatiile din Romania pentru mari proiecte, invers nu se intampla niciodata", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a aratat ca atat el, cat si membrii Guvernului nu pun intamplator accent pe relatiile cu China si cu alte tari din Asia si din afara Uniunii Europene (UE), ci ca urmare a unei strategii economice.

Ponta a apreciat ca fiscalitatea redusa, utilizarea tuturor tipurilor de sprijin care pot fi acordate in baza legislatiei europene, fie pentru agricultura, fie pentru IMM-uri, modificarea legislatiei muncii, cresterea competitivitatii si pretul energiei sunt obiective principale ale strategiei economice a Guvernului, cu scopul cresterii investitiilor si crearii de noi locuri de munca.

Seful Executivului a precizat ca toate aceste masuri sunt necesare pentru a continua cresterea economiei, o crestere avand ca principii de baza predictibilitatea si sustenabilitatea.

El a amintit ca, in perioada 2005-2008, cresterea economica a fost generata in special de fluxurile de capital, boom-ul imobiliar, cresterea creditarii si consumului, nu pe "baze sustenabile" ca in prezent, si a prezentat ca exemplu in acest sens cresterea exporturilor.