Fondul Monetar International nu a obligat Guvernul sa desemneze un castigator la licitatia pentru privatizarea Oltchim, ci doar ca autoritatile romane sa organizeze procedura de vanzare a actiunilor statului, a declarat, marti, premierul Victor Ponta. 

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat. Contractul nu a fost insa semnat pana in prezent. 

"Noi ne-am facut datoria fata de angajatii Oltchim (...) Oltchim trebuie sa continue sa existe si sa functioneze, avem nevoie de o strategie pe termen lung pentru plata datoriilor si trecerea pe profit", a adaugat Victor Ponta.

Daca Guvernul nu ar fi organizat in septembrie procesul de privatizare a Oltchim, scrisoarea de intentie a Romaniei nu ar fi intrat in board-ul FMI din 28 septembrie, a mai spus Victor Ponta.  "Conform acordului cu institutiile internationale, o obligatie nerespectata devine automat actiune prioritara pentru aprobarea urmatoarei scrisori de intentie. Graba (organizarii licitatiei - n.r.) a fost motivata de mecanismul automat de actiune prioritara, fundamentala", a continuat premierul.

Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului, daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni. De asemenea, in maximum sase luni Executivul va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic, a mai  anuntat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a precizat ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului, ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor. 

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.  Contractul nu a fost insa semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anuntat ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor. Victor Ponta a spus ca dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.

LIVE TEXT

- "Am raspuns invitatiei ministrului Chitoiu de a avea aceasta intalnire cu media, am avut si ieri o discutie cu ministrul si domnul Vulpescu. Am considerat necesar sa punem la dispozitie cateva date despre evolutia sau involutia situatiei de la Oltchim. A existat un interes major al opiniei publice."

- "Rezultatul final va trebui sa duca la continuarea activitatii combinatului".

- "Anul 2009-2010 a reprezentat o perioada grava in ce priveste pierderile acumulate."

- "As vrea sa incep cu 2006, anul in care compania PCC devine actionar minoritar si este anul in care Guvernul adopta OUG 45/2006 privind unele masuri pentru privatizare. Ministrul finantelor era Sebastian Vladescu, ministrul economiei era domnul Seres. Fac aceste declaratii pentru ca batalia politica daca nu inceteaza, macar trebuie sa se limiteze."

- "Domnul Videanu a fost ministru al economiei. In 2010 erau 73 de milioane datorii la furnizori."

- "In 2011, cu domnul Ariton ministru, datorii de 291 milioane. Credite bancare de 500 de milioane."

- "700 milioane de euro in acest moment, 200.000 de euro creste datoria in fiecare zi!"

- "In aprilie 2012, Guvernul Ungureanu nu a aprobat procedura privatizarii. A adaugat penalitatile la creantele AVAS si a ajuns la 250 milioane de euro."

- "Exista si foarte multe lucruri care nu se cunosc si pe care vreau sa le prezint. Conversia datoriilor AVAS in actiuni."

- "Oferta dlui Dan Diaconescu. Nu e publica, am citit-o in presa. As vrea sa va citesc doua lucruri esentiale. Suma totala este echivalentul a 45 milioane euro si se va achita in lei."

- "Ce s-ar intampla cu cei 45 de milioane de euro daca domnul Diaconescu i-ar plati pana luni? Pot fi acordati si vor fi acordati pentru functionarea combinatului."

Angajatii de la Oltchim Ramnicu Valcea reiau protestele

Angajatii spun ca nu mai au sperante, in conditiile in care activitatea combinatului este oprita, iar ei nu si-au primit salariile pe luna august, au anuntat, marti, sindicalistii. 

Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, a declarat ca oamenii au fost informati despre discutiile de luni de la Ministerul Economiei, iar ulterior au decis sa reia protestele pe perioada nedeterminata.

 "Nu au fost primite salariile pe luna august, productia este oprita, nu se intampla nimic si nu sunt sperante dupa cum vad ca evolueaza lucrurile. Trebuie sa incepem sa lucram, sa producem, pentru ca altfel tensiunea va creste pe zi ce trece. Marti dimineata ne-am intalnit cu salariatii, informandu-i despre rezultatul negocierilor de la Ministerul Economiei. Noi am cerut sa se reitereze dispozitia Ministerului Econmiei de a da bani pentru repornirea combinatului, cu titlu de imprumut, cu titlu de ajutor de stat si sa primim salariile cat mai repede. Angajatii au decis ca de maine (miercuri - n.r.) sa reluam protestele pe perioada nedeterminata. Vrem salariile restante si capital pentru repornirea instalatiilor", a spus Corneliu Cernev.  El a mai precizat ca discutiile de luni de la Ministerul Economiei au fost "fara substanta", fara un rezultat pozitiv, iar autoritatile fac declaratii contradictorii.

OLTCHIM

Itar-Tass: Victor Ponta invita investitorii rusi la privatizarea Oltchim

 Victor Ponta: Privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor. Asa-zisul castigator nu a avut bani

Dan Diaconescu a castigat licitatia Oltchim. Cu ce ramane statul dupa privatizarea combinatului

Dan Diaconescu a parasit Romania, cu destinatia München. Castigatorul licitatiei Oltchim revine in tara miercuri, potrivit avocatului sau

De ce nu poate fi inchis Oltchim, combinatul cu pierderi de peste 700 mil. euro in ultimii 12 ani