Cadrul legal care permite Transgaz sa opereze aceasta conducta a fost reglementat, sambata, de Guvern prin ordonanta de urgenta care completeaza Legea petrolului si gazelor. 

"Aceasta este informatia pe care am primit-o, ca lucrarile sunt finalizate. O sa mergem, luni, acolo sa vedem cu ochii nostri ca lucrurile stau asa si vom discuta si cu cei din Republica Moldova de aspecte legate de proiectul de interconectare, insa lucrurile pe partea romaneasca si subtraversarea sunt finalizate", a spus ministrul Energiei. 

Referitor la ordonanta de urgenta, Nicolescu a inceput sa explice ca aceasta va crea baza legala prin care Transgaz sa preia rapid sistemul de operare, fiind insa intrerupt de premier. 

"Avem gazoductul, dar nu avem societatea de operare si, pana explicam toate lucrurile astea, trece timpul. Da, aprobat!", a intervenit premierul. 

La finalul sedintei, Guvernul a transmis un comunicat in care arata ca, prin ordonanta aprobata, este creat cadrul legal prin care conductele de interconectare intre sistemul de transport al gazelor naturale din Romania si sistemele de transport din tarile vecine devin parte integranta a sistemului national de transport al petrolului si gazelor naturale. 

Neadoptarea acestei ordonante de urgența putea duce la inoperabilitatea interconectorilor si, pe cale de consecinta, la intreruperi ale alimentarii cu gaze in situatii de criza, arata Guvernul. 

Romania si Republica Moldova lucreaza la constructia unei conducte de gaze intre cele doua tari, pe ruta Iasi si Ungheni, avand ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.